Ez vár ránk 2050-ben?

Ez vár ránk 2050-ben?

Jövő háza

A Time magazin cikke szerint Kína mögött az Egyesült Államok marad jelenlegi, azaz harmadik helyén, a 2010-es háromszáznyolcmillióról négyszázhuszonhárommilliósra dagadó lakossággal. A csökkenő születési ráta a világ gazdaságilag és politikailag legbefolyásosabb országaihoz tartozó Japán és Oroszország esetében azt jelenti, hogy a két nagyhatalom jelenlegi kilencedik, illetve tízedik helyéről a tizenhatodik és a tizenhetedik helyre csúszik vissza. 

A jövő repülőgépe

A jövő repülőgépe

A legnagyobb változás, amit látunk, a születési ráta csökkenése olyan országokban mint Kína – fogalmazott Loraine West, az amerikai iroda nemzetközi adatbázisával foglalkozó szakembere. Amellett, hogy a kínai népességrobbanás végre lelassul, Nyugat-Európában – legalábbis a régió néhány országában, így Olaszországban és Spanyolországban – növekedni kezd a régóta hanyatló születésszám. Az olasz statisztikai hivatal rámutatott, a lakosság növekedése nagyrészt a bevándorlóknak köszönhető.

Jelentős népességnövekedésre számíthat Nigéria és Etiópia. Előbbi jelenleg százhatvanhatmilliós lakosú, de 2050-re négyszázkétmilliósra hízhat. Etiópia népessége kilencvenegymillióról kétszázhetvennyolcmilliósra duzzadhat, ezzel bekerül a bolygó tíz legnépesebb országai közé. Az ENSZ szerint bár csak a föld lakosságának tizennyolc százaléka él úgynevezett magas termékenységi rátájú országokban, azaz olyan helyeken, ahol a nőknek több mint 1,5 lánygyerekük van az átlag szerint, a legtöbb ilyen ország Afrikában van. Szakemberek ezért arra számítanak, hogy a kontinens jelentős népességnövekedésre számíthat az elkövetkező évtizedekben, ez azonban gondot okozhat az ellátásban.

India lakosok

Indiai lakosok

Bár az Egyesült Államok a számokat tekintve kiegyensúlyozott évtizedekre számíthat 2050-ig, az ország képe nagy változásokon mehet keresztül. A hivatal épp a múlt héten közölte, hogy a két év alatti amerikai gyerekek több mint fele etnikai kisebbségekhez tartozik. A legkedvezőtlenebb változásokra az orosz társadalom számíthat. Oroszország 1992 óta küzd demográfiai nehézségekkel, az amerikai népesség-nyilvántartási hivatal a lakosság további fogyatkozására számít, a jelenlegi százharminckilencmillióról az évszázad közepére százkilencmillióra apadhat a világ egyik legnagyobb területű országának lélekszáma.

Ez huszonegy százalékos csökkenés, nagyobb mint, amit a II. világháborúban el kellett szenvednie. Sok országhoz hasonlóan alacsony a születési ráta, de az országot az alacsony várható élettartam is sújtja. A férfiaknak mindössze hatvankét évet jósol jelenleg az Egészségügyi Világszervezet. Japánban ezzel szemben nyolcvan éves korra számíthatnak a férfiak, nyolcvanhat évesre a nők. A hivatal becslései szerint 2050-re 9,4 milliárd ember lesz a földön.