Befejezi a metaadatgyűjtést az amerikai hírszerzés

Befejezi a metaadatgyűjtést az amerikai hírszerzés

Az amerikai hírszerzés vasárnaptól befejezi a telefonos kommunikációra vonatkozó metaadatok gyűjtését és áttér a "fókuszáltabb és célzottabb" rendszerű tevékenységre. Ezt közölte a hétvégén a nemzeti hírszerzés igazgatójának (DNI) hivatala.

A váltás több mint két évvel azután következik be, hogy az utóbb Moszkvába szökött informatikus, Edward Snowden leleplezte a külföldi jelhírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát. Ennek keretében a kémszolgálat amerikaiak millióinak telefonhívásaira vonatkozó adatokat (így például az érintett telefonszámokra és a hívás hosszúságára vonatkozó metaadatokat) gyűjtött és tárolt. A beszélgetések tartalmához azonban csak egy titkos bíróság (FISC) felhatalmazásával férhetett hozzá az NSA.  Barack Obama elnök júniusban írta alá azt a törvényt (USA Freedom Act), amely megfosztotta az NSA-t a tömeges adatgyűjtés jogától. A jogszabály értelmében a hírszerzés kizárólag célzott felhatalmazás vagy bírósági végzés birtokában gyűjthet metaadatokat a telefontársaságoktól.

A most véget érő tömeges adatgyűjtés támogatói szerint az eljárás a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően nagyban segítette a terrorista tevékenység feltérképezését. Jogvédő csoportok szerint azonban a régi rendszer túlságosan széleskörű felhatalmazást adott a kormánynak az állampolgárok megfigyeléséhez. Az NSA kérte, hogy 2016. február 29-ig korlátozott hozzáférése legyen a korábban elmentett metaadatokhoz. A folyamodványt a FISC mérlegeli.