Az évszázad rejtélye: Hol vannak a filmcsillag FBI-aktái?

Az évszázad rejtélye: Hol vannak a filmcsillag FBI-aktái?

Marilyn Monroe, a szexszimbólumKorának számos hírességéhez hasonlóan Marilyn Monroe életét sem csupán a rajongói, hanem a Szövetségi Nyomozóiroda is árgus szemekkel figyelte. Az egykori filmsztár és szexszimbólum halálának ötvenedik évfordulójához közeledve azonban az Associated Press hírügynökség hiába kereste a színésznő FBI-aktáit.

A filmcsillagról tárolt adatok, amelyek egy része “külföldi kémelhárítás” címszóval került nyilvántartásba, mindig is vonzották azokat, akik többet szerettek volna megtudni Monroe életéről, így azon nyomozókat is, akik a színésznő rejtélyes halálának ügyében vizsgálódtak.

Az 1962. augusztus 5-én elhunyt híresség halálának ötvenedik évfordulójához közeledve az Associated Press hírügynökség megpróbálta megszerezni az FBI színésznőről készített legátfogóbb és legteljesebb aktáit. A nyomozóiroda szerint ezek már nincsenek az FBI-nál. A Nemzeti Levéltár – az ilyen típusú dokumentumok végső nyughelye – pedig szintén nem tud semmit a keresett dokumentumokról.

FBI akták

Az iratok erőteljesen megkurtított változata a nyilvánosság számára is hozzáférhető a nyomozóiroda honlapján, amelyen időről-időre közzéteszik a hírességek, kormányhivatalnokok, kémek és bűnözők adatait. Monroe aktája 1955-ig nyúlik vissza és elsősorban utazásaira, kapcsolataira koncentrál, lehetséges baloldali nézetek, illetve kommunista kötelékek után kutatva.

Az akta egészen a halála előtti hónapokig követi nyomon a színésznő életét, számos új adatot és olyan utalásokat tartalmazva, amelyek a Norman Mailer Monroe-életrajzában is helyet kaptak. A könyv azon felvetéseket járja körül, amelyek szerint a filmcsillagot a kormány ölette meg.

Monroe halála kapcsán két nagyszabású nyomozást folytattak. Egyet közvetlenül a tragédia után, majd 1982-ben a Los Angeles-i államügyészi hivatal is beleásta magát az ügybe. A második vizsgálat során átnézték az összes hozzáférhető nyomozási jelentést, köztük az FBI halál körülményeiről készített aktáit, amelyek a hivatal szerint már “erősen cenzúrázottak” voltak.

top secret

A színésznő boncolását végző Thomas Noguchi szerint valószínűleg soha senki nem fogja megtudni Monroe halálának pontos körülményeit. Egyedül talán az eredeti FBI-akták és a színésznő barátaival készített bizalmas, soha nyilvánosságra nem hozott interjúk segíthetnének a teljes igazság felderítésében – írta a szakember 1983-ban megjelent memoárjában.