Tőzsdemanipuláció miatt indítottak többek ellen bűnügyi eljárást Kínában

Tőzsdemanipuláció miatt indítottak többek ellen bűnügyi eljárást Kínában

Tőzsdemanipuláció gyanúja miatt több embert őrizetbe vettek Kínában, köztük a tőzsdefelügyelet egyik vezetőjét, egy nagy brókerház négy vezetőjét, valamint egy jó hírű gazdasági lap újságíróját. Ezt jelentette az állami média hétfőn.

A felügyelet alkalmazottját azzal gyanúsítják, hogy bennfentes kereskedésben volt részes, kenőpénzeket fogadott el és pecséteket hamisított.

Liu Su-fan vallomásában már elismerte, hogy beosztásával visszaélve egy vállalatot hozzásegített a tőzsdei bevezetéséhez szükséges engedélyekhez, illetve a cég részvényeinek áremelkedésében is szerepet vállalt.

Cserében több millió jüan kenőpénzt ígértek a számára. Vállalatoktól szerzett bennfentes információk felhasználásával szintén több milliós illegális haszonhoz jutott.

A kínai hatóságok már korábban jelét adták, hogy az elmúlt hetek súlyos tőzsdei zuhanásai, illetve a központi mentőintézkedések kudarcai mögött részben manipulációkat sejtenek. Az ezekkel kapcsolatos szálak a jelek szerint egyelőre az egyik legnagyobb brókerházhoz, a Citic Securities nevűhöz vezettek. Az állami hírügynökség, a Hszinhua jelentése szerint a bennfentes kereskedést a cég négy vezetője, köztük egyik igazgatója már elismerte.

A Citic egyelőre annyit közölt, hogy a menedzsment több tagja “együttműködő résztvevője” a nyomozásnak, és ez a működését nem zavarja.

Eljárás alá vonták Vang Hsziao-lút, a Cajcsing magazin szakújságíróját, aki másokkal összejátszva félrevezető, ellenőrizetlen információkat közölt az azonnali, illetve a határidős piacról. Vang a Hszinhua jelentése szerint elismerte, hogy ezekkel megzavarta a piacot, pánikot idézett elő, elbizonytalanította a befektetőket, és közvetve nagy kárt okozott nekik és az országnak.

Mindezekkel egy időben a közbiztonsági minisztérium hétfőn azt közölte, hogy csaknem 200 embert megbüntettek valótlan hírek online terjesztése miatt; 165 internetes fiókot bezártak. Mint fogalmaztak ezek egy része éppen a részvénypiaccal volt összefüggésben. Példaként említették azt az álhírt, miszerint egy férfi egy épületről magát levetve követett el öngyilkosságot a tőzsdén elszenvedett veszteségei miatt.

A kínai tőzsdék a múlt csütörtöki és pénteki emelkedés után hétfőn ismét csökkenést mutattak, miközben a kormány újabb és újabb erőfeszítéseket tesz és ígér a piac stabilizálására.