Szíria köszöni az orosz támogatást

Szíria köszöni az orosz támogatást

El-AszadBassár el-Aszad

Bassár el-Aszad szíriai államfő megköszönte vasárnap Oroszországnak, hogy védi a szíriai tüntetők elleni fellépés miatti nemzetközi szankcióktól és arra kérte Moszkvát, hogy továbbra is támogassa a Nyugat elítélő megnyilvánulásaival szemben.

El-Aszad az Egyes Csatorna nevű orosz tévéállomáson sugárzott interjúrészletben üdvözölte az orosz vétót az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Szíriára vonatkozó határozata ügyében, hozzátéve, hogy továbbra is számít Oroszország támogatására, “amelyhez szoros kapcsolatok fűznek bennünket”. Moszkva szerepét az ügyben “rendkívül fontosnak” nevezte. “A válság első napjaitól kezdve állandó kapcsolatban vagyunk az orosz kormánnyal – folytatta. – Orosz barátainkat folyamatosan tájékoztatjuk az események alakulásának minden részletéről.” A teljes interjút este adja a tv.

Az október elején Oroszország mellett Kína részéről is megvétózott intézkedés az első, jogilag kötelező érvényű szankció lett volna Szíria ellen azóta, hogy Aszad hadserege március közepén megkezdte a civil tüntetők elleni támadásokat. Az ENSZ becslései szerint a hatóságok erőszakos fellépésének már legkevesebb 3 ezer halálos áldozata van. Dmitrij Medvegyev orosz elnök alig egy hónappal ezelőtti nyilatkozatában először szólította fel szíriai kollégáját, hogy fogadja el a követelt reformokat, vagy mondjon le. Moszkva mindamellett továbbra is támogatja a BT-ben a szíriai kormányt, és eddig minden javasolt szankciónak útját állta. Az Egyesült Államok és az európai országok élesen bírálták az újabb orosz vétót. Moszkva azzal védte álláspontját, hogy a nyugatiak támogatásával megfogalmazott határozat utat nyitna egy lehetséges katonai akció előtt.