Prágában írhatják alá a Szíriáról szóló megállapodást

Prágában írhatják alá a Szíriáról szóló megállapodást

Bassár el-Aszád Bassár el-Aszád szíriai államfő szerint reális esély van arra, hogy a szíriai helyzet rendezéséről szóló megállapodást Prágában írják alá. A szír elnök erről a Cseh Televízióban hétfőn este sugárzott interjúban beszélt.

A tűzszünetről szóló nyilatkozat esetleges prágai aláírásának lehetőségét első ízben Milos Zeman cseh államfő  említette szeptemberben az ENSZ Közgyűlésén elmondott beszédében. Zeman állítása szerint az elgondolást a szír kormány és az ellenzék egyaránt támogatja. Aszad  ennek eshetőségét most megerősítette.

“Természetesen ez reális lehet. A szíriaiak azt mondják, nem lehet a békekonferencia például Franciaországban, mert Franciaország támogatja a terrorizmust, támogatja a háborút és nem támogatja a békét. A szír államfő szerint  a prágai helyszín “Csehország kiegyensúlyozott álláspontja miatt általános támogatásra fog találni”. Bassár el-Aszád az interjúban ismét azt hangoztatta, a szíriai helyzet politikai rendezésének feltétele azoknak a felkelő csoportoknak a veresége, amelyek – mint fogalmazott –  megdöntésére törekednek. “Minden a szíriaiak kezében van” – szögezte le.

A szíriai háború következtében már több mint 11 millió ember vált földönfutóvá. A szír államfő szerint az Európába tartó menekültek között  különféle emberek gtalálható. “Ami a szíriai menekülteket illeti,  többségük jó szír, hazafi, rendes ember. Természetesen terroristák is keveredtek közéjük, ez tény. Hogy hányan, azt nehéz lenne megmondani”  – fogalmazott Bassár el-Aszád az interjúban.