Orosz fegyvereket vesz Irak

Orosz fegyvereket vesz Irak

oroszország irakOroszország megkezdte az Irakkal kötött fegyverüzlet teljesítését azt követően, hogy Bagdadtól megkapta az első fizetési részletet. Ezt közölte a Rosztyehnologiji (Rosztyeh) orosz állami vállalat elnöke.

Szavait a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség idézte internetes oldalán. Szergej Csemezov csütörtökön a jordániai fővárosban, Ammánban beszélt, ahol részt vett egy orosz aknavető-gyártósor felavatásán.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök tavaly októberi moszkvai látogatásán írt alá megállapodást orosz fegyverek vásárlásáról 4,2 milliárd dollár értékben. Ennek értelmében Oroszország harminc Mi-28 típusú helikoptert, valamint ötven Pancir Sz-1 típusú légtérvédelmi rendszert szállít. Az egyezmény aláírását követően az irakiak annak hatályát korrupcióra gyanakodva felfüggesztették. Az iraki törvényhozás vizsgálatot indított, számos tisztviselőt gyanúsítottak meg azzal, hogy csúszópénzt fogadott el. A parlamenti eljárást hamarosan lezárták, de idén májusban újraindították.

Iraki tisztviselők azt mondták, hogy a vizsgálat nem lesz kihatással az oroszokkal kötött megállapodásra. Hosjar Zebari iraki külügyminiszter pedig ez év márciusában közölte, hogy Irak és Oroszország kezdeményezte az ügylet újratárgyalását, és a fegyverszállítások idén nyáron elkezdődnek.