forrás: pixabay.com

Fontos lépésre készül Moszkva és Teherán

Fontos lépésre készül Moszkva és Teherán

Moszkva és Teherán nagyszabású államközi szerződés megkötésére készül. Ezt mondta az orosz védelmi minisztérium, Szergej Sojgu, a tárca vezetője és iráni hivatali partnere, Mohammad Astiani hétfői telefonbeszélgetését követően.

“A felek hangsúlyozták az orosz-iráni kapcsolatok alapelvei melletti elkötelezettségüket, beleértve egymás szuverenitásának és területi integritásának feltétel nélküli tiszteletben tartását, amelyet az Oroszországi Föderáció és az Iráni Iszlám Köztársaság közötti, nagyszabású államközi szerződésben is megerősítenek, s amelynek aláírására készülnek”

– áll a tájékoztatásban.

A felek emellett megvitatták a katonai és haditechnikai együttműködés aktuális kérdéseit, véleménycserét folytattak a regionális biztonsági kérdésekről.

Sojgu hangsúlyozta, hogy Moszkva és Teherán fokozza közös erőfeszítéseit egy egyjogú, többpólusú világ megteremtése érdekében.
A telefonbeszélgetés a moszkvai katonai tárca szerint baráti légkörben zajlott, és újabb lépés volt a Moszkva és Teherán közötti stratégiai kapcsolatok megerősítése terén. Telefonon tárgyalt egymással hétfőn Szergej Lavrov orosz és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is. Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint a felek megkülönböztetett figyelmet fordítottak a közel-keleti feszültség eszkalálódására, és határozottan elítélték az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezette országcsoport által Jemen területén végrehajtott légicsapásokat.

A miniszterek azonnali tűzszünetet sürgettek a Gázai övezetben, valamint síkraszálltak a humanitárius segélynek az enklávéba való akadálytalan bejuttatása mellett, hogy a civil lakosság sürgős segítségben részesüljön.

A moszkvai tájékoztatás szerint a külügyminiszterek megvitatták egy új államközi szerződés előkészítését, és a kétoldalú együttműködés számos gyakorlati kérdését. A felek hangsúlyozták “az orosz-iráni kapcsolatok alapelvei iránti megingathatatlan kölcsönös elkötelezettséget, beleértve a szuverenitás, a területi integritás és az ENSZ Alapokmányában foglalt egyéb elvek iránti feltétlen tiszteletet, amelyet a készülő, Oroszország és Irán közötti nagyszabású államközi szerződés is meg fog erősíteni.

A hír, hogy Oroszország és Irán között új szerződést készítenek elő, 2022 szeptemberében került nyilvánosságra, amikor Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raíszi iráni elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet szamarkandi csúcstalálkozójának alkalmából tárgyalt a kérdésről.

Kapcsolódó cikkek