A Costa Concordia áldozatairól emlékeztek meg Giglio szigetén

A Costa Concordia áldozatairól emlékeztek meg Giglio szigetén

Megkezdődött az áldozatokról való megemlékezés vasárnap Giglio szigetén, ahol tavaly január 13-án a Costa Concordia nevű luxushajó zátonyra futott. A hajón utazó 4229 személyből 32 halt meg.

Giglióra érkeztek a 32 áldozat rokonai, túlélők a hajó utasai és a legénység tagjai közül, az olasz kikötőkapitányságok és a kormány képviselői. Az MTI értesülései szerint nem volt jelen a szerencsétlenségben meghalt Fehér Sándor hegedűművész hozzátartozója, a megemlékezésen a magyar áldozatot Komlóssy Gyöngyi római konzul képviselte.

A túlélők Giglio lakosaival is találkoztak, azokkal, akik tavaly január 13-án éjszaka menedéket nyújtottak nekik.

A hajószerencsétlenség évfordulóján helyezték vissza a tengerbe azt a sziklát, amelynek egy évvel ezelőtt a Costa Concordia nekiütközött. A Giglio szigetének partjaitól kevesebb mint fél kilométerre levő szikla hetven méteres léket szántott a hajó oldalába. A Costa Concordia kiszakította a sziklát a tengerből. Az utóbbi hónapokban szedték ki a hajóroncsból és vasárnap visszatették a tengerbe eredeti helyére.

Az áldozatok rokonai egy hajó fedélzetéről kísérték figyelemmel a szikla visszahelyezését. Egymást átkarolva, zokogva követték a ceremóniát, amelyet a tengeren levő hajók szirénazúgása kísért.

A szikla elhelyezését szentmise követte Giglión. A sziget kikötőjében emléktáblát helyeztek el. Vasárnap este, háromnegyed tíz előtt pár perccel, a Costa Concordia zátonyra futásának időpontjában harangzúgás és a hajók szirénái emlékeznek meg az áldozatokról, akikért 32 mécsest helyeznek a tengerbe.

“Minden pillanatra emlékszem, kitörölhetetlen emlék” – mondta Marco Baccani olasz túlélő. Elmondta, hogy 25. házassági évfordulóját ünnepelte feleségével a Costa Concordián. “Két órán át lógtunk a hajó oldalán, mire le tudtunk ereszkedni a mentőcsónakba”- emlékezett vissza. Túlélők a sajtónak elmondták, az évfordulón ugyanezt élik át, amit tavaly január 13-a éjszakáján. A legfiatalabb áldozat, egy 5 éves olasz kislány, Dayana Arlotti édesanyja úgy nyilatkozott, nem bosszút keres, de a felelősöket meg kell büntetni.

Az illetékes ügyész, Francesco Verusio februárra ígérte a felelősnek tartott 12 személy elleni vádemelést. 

Francesco Schettino kapitány a Nápoly közeli Meta di Sorrentóban levő otthonában töltötte az évfordulót, lehúzott redőnyök mögött.

Franco Gabrielli, az olasz katasztrófavédelem vezetője bejelentette, hogy szeptemberre tervezik a hajó eltávolítását. “Ennél előbb kell, ha a hajóroncs még nyáron is itt lesz, a második idegenforgalmi szezonunkat teszi tönkre” – hangoztatta Sergio Ortelli, Giglio polgármestere. 

Kapcsolódó cikkek