Útra kelnek a magyar huszárok

Útra kelnek a magyar huszárok

Több mint egy hónap kényszerpihenő után folytathatják útjukat a svéd hatóságoknál állatkínzással gyanúsított magyar huszárok.

A hatósági állatorvos hozzájárult ahhoz, hogy a lovak útra keljenek – értesítette az MTI-t kedden a huszárok egyike. Csepin Péter, a várpalotai Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sport Egyesület vezetője elmondta, a frissen készített ultrahang- és röntgenfelvételek bizonyították, hogy a magyar lovak egészségesek, így a svéd hatósági állatorvos útjukra engedte őket. Megjegyezte, módosítaniuk kell útitervükön, mivel a több mint eg yhónapos kényszerpihenő miatt északon kedvezőtlen időjárással kellene szembenézniük. A magyar hagyományőrzők így lemondanak a sarkkör szépségeiről, fontosabb számukra, hogy a lovakat ne tegyék ki az északi vidéken szeptemberben beköszönő télnek és tundrai pusztaságnak. Ezért Amalból Stockholmba mennek, ott hajóra szállnak, Helsinkibe utaznak, majd a Baltikum felé veszik az irányt.

Csepin Péter társával, Bakó Sándorral április 7-én indult Várpalotáról az Északi portya elnevezésű útra, és eddig háromezer kilométert tettek meg hagyományos huszárviseletben. Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Kelet-Szlovákia és Kelet-Magyarország érintésével november végén, december elején érkeznek Várpalotára. Útjuk céljának Csepin Péter azt nevezte, hogy felelevenítsék a magyar huszár- és lovashagyományokat, népszerűsítsék a lovassportot, a tartalékos katonai szolgálatot, valamint jó hírét vigyék az országnak. A magyar huszárokat július 1-jén, vasárnap Amal városában állatkínzás miatt vették őrizetbe, majd július 3-án, kedden szabadon bocsátották őket.