Tematikus együttműködésre buzdítanak a turizmusért

Tematikus együttműködésre buzdítanak a turizmusért

tapsA Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) tagországai a határon átívelő tematikus együttműködésekben látják a turizmus közös fejlesztésének egyik fontos lehetőségét, derült ki a magyar elnökségi program keretében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szervezésében megrendezett turisztikai szakértői konferencián Gödöllőn.

A tárca keddi közleménye szerint a Transznacionális tematikus turisztikai fejlesztések lehetősége című konferencián a résztvevők egyetértettek abban, hogy fontos tudni és érteni a turizmus gazdaságban betöltött valós jelentőségét. Ennek alapján közös feladatnak tartották, hogy ezt a szerepet nemzeti és nemzetközi szintéren is tovább erősítsék a döntéshozókban és a köztudatban egyaránt. Hozzáteszik: a szakmai együttműködés fontosságát növeli az is, hogy a tagországok közösen is pályázhatnak kisebb összegű KEK forrásokra.

A konferencia plenáris ülését megnyitó Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkára egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a KEK országait mind a társadalmi, történelmi, gazdasági és kulturális okok arra predesztinálják, hogy egymással együttműködve fejlődjenek.

A KEK és a hasonló turisztikai konferenciák a már meglévő kapcsolatok elmélyítése mellett új fejlesztési területeket is megnyithatnak az ország számára is, amelyek megvalósításához új partnerek bevonására is lehetőség nyílik. A turizmus Magyarország nemzetgazdaságának kiemelten fontos ágazata, melynek a kormány kulcsszerepet szán fejlesztéspolitikai, foglalkoztatási céljai megvalósításában. Az Új Széchenyi Terv kitörési pontjaként szereplő Gyógyító Magyarország – Egészségipari Program a turizmus számára is határozott irányokat jelölt ki, mivel a turizmus élénkítésén keresztül a foglalkoztatás és az érintett településeken élők életszínvonalának emelése egyaránt megvalósulhat. Ezért az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkársága támogatja és kezdeményezi minél több szakmai találkozó megrendezését.