Példaértékű a magyar-szlovén együttműködés

Példaértékű a magyar-szlovén együttműködés

Példaértékű a magyar-szlovén együttműködés, s a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokat semmilyen probléma sem terheli. Ezt mondta az Országgyűlés elnöke pénteken a sárvári Nádasdy-várban tartott sajtótájékoztatón, miután zártkörű megbeszélést tartott a szlovén nemzetgyűlés elnökével.

Kövér László a migrációs helyzetről szólva közölte, hogy szlovén kollégájával az együttműködésről és a szolidaritásról biztosították egymást. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország minden tőle telhető segítséget megad Szlovéniának, hogy az ott kialakult helyzetet kezelni tudják. 

Hozzátette, hogy a két ország között a dinamikusan fejlődő gazdasági kapcsolatok és a magas szintű politikai együttműködések mellett kulturális és oktatási kapcsolatok is erősítik a jó viszonyt.

Kitért az egymás országaiban élő nemzetiségek helyzetére is az Országgyűlés elnöke. Elmondta, hogy mindkét kormány erőfeszítéseket tesz arra, hogy ezeket a közösségeket megtartsa, mert “ők is a mi kultúránkhoz, nemzeti közösségünkhöz tartoznak, s a mai európai felfogásban fontos azt hangsúlyozni, hogy minket a saját kultúránk illet, jogunk van a saját önazonosságunkhoz függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalán élünk”.  

Milan Brglez, a szlovén nemzetgyűlés elnöke is a két ország közötti erős kapcsolatokat emelte ki, majd megköszönte a Magyarország részéről már nyújtott és felajánlott segítséget a migrációs válság kezelésében. 

Elmondta, hogy az Európai Uniónak változtatnia kell a kérdés kezelésében, s álláspontja szerint a válságot nem Európában, hanem a gócpontjában kellene megoldani, ott kellene segíteni a krízis rendezésében. 

Hangsúlyozta azt is, hogy a Magyarországon és Szlovéniában élő nemzetiségek “kapocs szerepét” erősíteni kell, s egyfajta régiós együttműködésbe kell bevonni őket.

A két ország házelnökei méltatták azt az együttműködési megállapodást is, amelyet pénteken, a megbeszélés után írt alá Kondora István (Fidesz-KDNP) Sárvár, Anton Balazek Lendva és Franci Ornik Lenart települések polgármesterei. A megállapodás értelmében mindhárom település lehetőséget biztosít arra, hogy a diákok meglátogathassák egymás városait, megismerve történelmüket.     A találkozó előtt a Kövér László és Milan Brglez megkoszorúzta a sárvári internálótábornak emléket állító táblát az egykori selyemgyár falán, majd a Soproni úti temetőben elhelyezték az emlékezés koszorúit a táborban meghaltak tiszteletére állított emlékművön. 

Kövér László beszédében hangsúlyozta, hogy a 20 században egymásnak okozott sebek és az áldozatok emléke Közép-Európában arra kötelez mindenkit, hogy a 21. században képesek legyünk nemcsak előre nézni, hanem előre látni is. 

Hozzátette: látni kell, hogy “változatlanul vannak a világban olyan erők, amelyek saját hasznukra már nemcsak országokat, hanem egész földrészeket akarnak egymással szembe fordítani”. A mi feladatunk az, hogy “egymást megbecsülve és támogatva őrizzük meg hazánkat és szabadságunkat, nemzeti és egyben európai önazonosságunkat” – zárta a házelnök.

A sárvári internálótáborban 1942 áprilisa és 1945 áprilisa között 589 szlovén halt meg. 

A megemlékezésen részt vett a Szilágyiné Bátorfi Edit Magyarország szlovéniai és Ksenija Skrilec Szlovénia magyarországi nagykövete is.