Vilmos Sándor király az új holland uralkodó

Vilmos Sándor király az új holland uralkodó

Vilmos Sándor és felesége MáximaVilmos Sándor, a kedden beiktatott új holland király az amszterdami Újtemplomban - a Nieuwe Kerkben -, uralkodói palástot öltve, letette az államfői esküt, és ezzel teljessé vált a holland trónváltás hivatalos eseménysorozata.

A király arra tett esküt, hogy az alkotmány előírásait megtartja, Hollandia függetlenségét megvédelmezi, a közjó előmozdítására fog törekedni, és hivatalát lelkiismeretesen fogja ellátni.     Az eddigi uralkodó, Vilmos Sándor anyja, a 75 esztendős Beatrix előzőleg aláírta azt az okmányt, amellyel 33 évi uralkodás után lemondott a trónról fia, Vilmos Sándor javára, és a 46 éves trónörökös ezzel automatikusan Hollandia új uralkodójává vált. Az uralkodói tisztség kedd délelőtti ünnepélyes átvételét követően azonban csak délután lett alkotmányjogi értelemben is a holland állam feje, annak nyomán, hogy letette az államfői esküt. 

Az Újtemplomban tartott eskütételi ceremóniára több mint kétezer vendéget hívtak meg. Jelen voltak a holland politikai élet vezetői és a világ számos uralkodóházának tagjai, köztük Károly brit trónörökös és felesége, Camilla, valamint II. Albert monacói herceg. Beatrix lemondó nyilatkozatának aláírási ceremóniája a Dam téren álló királyi palotában zajlott le. Az új király, hitvesével, az argentínai születésű Máxima hercegnővel és a trónról leköszönt édesanyjával együtt ezután megjelent a palota erkélyén, és üdvözölte a lelkendező tömeget. Vilmos Sándor, mint fogalmazott, “a holland nép nevében” köszönetet mondott anyjának az elmúlt évtizedekért.     Később Máxima mellett a 9 éves Catharina-Amalia, az új holland királyi pár legidősebb gyermeke – a trón következő várományosa -, valamint Catharina-Amalia két húga, a 7 esztendős Alexia és a 6 éves Ariane hercegkisasszony is kiment az erkélyre, és onnan integetett.

A tér zsúfolásig megtelt. Az emberek nagy része az uralkodóház narancssárga színébe öltözött, ilyen színű, külön erre az alkalomra készített és árusított, korona formájú fejfedőt viselt, vagy narancsszínű zászlókat lengetett, illetve léggömböket emelt a magasba. Magán a Dam téren – mondták illetékesek – csak huszonötezer ember fér el, ám a számítások szerint mintegy nyolcezren érkeztek Amszterdamba a királyi beiktatási ünnepségre. Szerte a városban hatalmas kivetítőket állítottak fel, amelyek segítségével figyelemmel lehetett kísérni az összesen 14 órás eseménysorozat részleteit. Az uralkodóváltást megelőző este Beatrix – aki a trónról történt lemondása után hercegnői címet visel – díszvacsorát adott a nemrég felújított Rijksmuseumban. A díszvacsorán számos külföldi uralkodóház képviselője, köztük több európai trónörökös is jelen volt. A holland nemzethez intézett királynői búcsúüzenetet – amelyben Beatrix megköszönte a támogatást, és fia uralkodói felkészültségét hangoztatta – egyenes adásban közvetítették a tv- és rádióállomások.

A holland uralkodó közjogi szerepe csupán ceremoniális jellegű: egy évvel ezelőtt a parlament ezt a korábbinál is szűkebbre szabta, amikor előírta, hogy az uralkodót nem vonják be a kormányalakítási folyamatba, hanem csupán utólag tájékoztatják annak kimeneteléről. Vilmos Sándor személyében 123 év után először lépett férfi a holland trónra: az eddigi utolsó király, III. Vilmos 1890-ben hunyt el. Az udvarban nyílt titoknak számít, hogy Vilmos Sándor nem fogadta lelkesen az uralkodói jogkörök megnyirbálását. Az új király fiatal korában – 2002-ben elhunyt apjának, Claus hercegnek a tanácsát megfogadva – nem csupán a történettudományokban, hanem a vízgazdálkodás terén is képezte magát, amely nagyon jól hasznosítható szaktudománynak számít a csatornák és gátak hazájában. Az újtemplomi eskütételi ceremóniát “Éljen a király!” és háromszoros “Hurrá!” kiáltással zárták. A rendezvény végeztével a hivatalos program lezárult, és a főszerepet átvette az önfeledt vigasságok, utcai mulatságok sorozata, szerte Amszterdamban és szerte Hollandiában.