Vidámparkot építenének Velence egyik szigetére

Vidámparkot építenének Velence egyik szigetére

Veniceland lenne a neve a negyvenezer négyzetméteres élményparknak. A sziget eddig arról volt ismert, hogy harminc évvel ezelőttig szemétégető működött rajta, mely azóta a szigettel együtt elhagyatva áll.

A vidámpark ambiciózus álmot valósítana meg, újra életre keltené San Biagiót a sziget újrahasznosításával, és munkahelyeket is teremtene – hangoztatta Elena Donazzan, Veneto tartomány munkaügyi felelőse a Veniceland bemutatásán.

A tervek ismertetése nem véletlenül a velencei egyetemen történt: a park nem kizárólag szórakozást akar kínálni, hanem kultúrát és tudományt is. 3D-s virtuális múzeumban mutatná be Velence és a lagúnák történetét, ezen kívül tudományos laboratóriumokat is kínálna diákok számára.

A koppenhágai Tivoli szórakozónegyedhez hasonlított Veniceland befektetője a Zamperla olasz részvénytársaság, amely szerte a világon épített vidámparkjairól és hullámvasútjairól ismert.

A céget vezető Alberto Zamperla elmondta, hogy a nyolcvan millió eurós (24 milliárd forintos) projekt ötszáz embernek adna munkát a parkban és a körülötte működtetett infrastruktúrákban. Az első évben napi tizenegyezer látogatóval számolnának, öt év után ennek kétszeresével. Velencét évi 24 millió olasz és külföldi turista keresi fel. Zamperla szerint az élményparkká átalakítandó szigeten a legmodernebb technológiát és a legújabb generációs energiaforrásokat használnák.

“Velence nem vidámpark” – kommentálta ugyanakkor az általa ellenzett elképzeléseket Giorgio Orsoni velencei polgármester, aki elsősorban a San Biagióra tervezett óriáskereket nem látná szívesen. 

A Velencéhez közeli, szárazföldi Margherában is leállították a Pierre Cardin olasz származású divattervező finanszírozta, Palais Lumiere elnevezésű felhőkarcoló projektjét, mivel bírálói szerint az épület 300 méteres magasságával zavarta volna a velencei panorámát.

Kapcsolódó cikkek