Támogatta Pest megye önálló régióvá válását a közgyűlés

Támogatta Pest megye önálló régióvá válását a közgyűlés

A Pest Megyei Közgyűlés pénteken egyhangúlag támogatta, hogy a megye önálló régióvá váljon. Erről tájékoztatta a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke az MTI-t.

Ambrus András elmondta: a jelen lévő 27 képviselő mindegyike támogatta szavazatával, hogy a következő uniós költségvetési ciklustól (2021-től) Pest megye ne a közép-magyarországi régióhoz tartozzon, hanem – Budapesttől elválva – 1,2 millió lakosával önálló régiót alkosson.

A sajtófőnök emlékeztetett arra, hogy a kormánynak 2016. februárig jeleznie kell az Európai Uniónak, ha módosítani kíván a régióhatárokon.

Ambrus András felidézte: a 2007 és 2013 közötti időszak adatait is megvizsgálva megállapították, hogy Pest megye társadalmi-gazdasági fejlődésében több területen komoly visszaesés tapasztalható, ami jelentős részben összefügg a megyei fejlesztésekre jutó források csekély voltával.

Jelenleg Pest megye a fővárossal közösen alkotja a közép-magyarországi régiót (KMR), és Budapest hatása miatt az egy főre jutó GDP tekintetében a közösségi átlag (75 százalék) fölött áll, ezért 2015 és 2020 között nem jogosult olyan mértékű és feltételrendszerű európai uniós támogatásokra, mint a fejletlenebb régiók – magyarázta a hivatal munkatársa.

“Budapest nélkül Pest megye kevésbé fejlett régiónak számítana” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a változás több forrást jelentene mind a gazdasági, mind a közszféra fejlesztéseihez.

 

Ambrus András megjegyezte, hogy hasonló megoldással éltek Csehországban vagy Németországban is: Prágától és Berlintől “vált el” az agglomeráció.

Beszámolt arról, hogy a képviselők döntöttek arról is: felkérik a megye települési önkormányzatait, hogy Pest megye önálló régióvá válásának támogatását képviselő-testületi határozattal fejezzék ki.

A közgyűlés döntését üdvözölte Szűcs Lajos, Pest megye miniszteri biztosa, korábbi közgyűlési elnök is.