Így függ össze Ukrajna helyzete Timosenko állapotával

Így függ össze Ukrajna helyzete Timosenko állapotával

Karel Schwarzenberg Ukrajna európai pozícióinak meggyengüléséhez vezetne, ha jelentősen rosszabbodna a bebörtönzött Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök egészségi állapota. Ezt állítja Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter.

Schwarzenberg hétfőn délután Prágában azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy megbeszélést folytatott Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel. Lajcák emlékeztetett, Timosenko nem szeretné, ha ügye akadályozná Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz. De a volt kormányfő fontosnak tartja, hogy Ukrajna számoljon le nem demokratikus múltjával. “Nincsenek kétségeink afelől, hogy ha Timosenko egészségi állapota jelentősen megromlana, vagy ha valami előre nem látható dolog történne, az nagyban veszélyeztetné Ukrajna pozícióját Európában” – jelentette ki a cseh diplomácia vezetője.

“Nem örülünk a helyzetnek, de valamiképpen reagálnunk kell rá” – tette hozzá Lajcák, aki egynapos látogatást tett Prágában. Timosenkót tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték hivatalával való visszaélés miatt. Állítólag az orosz földgázszállításokról kötött államközi szerződéssel okozott tetemes kárt Ukrajnának. A Nyugat azt állítja, hogy az ítélet mögött politikai indokok állnak, és követeli Timosenko szabadon bocsátását. Prágában hétfőn nyilvánosságra hozták, hogy Václav Klaus cseh köztársasági elnök lemondta májusi ukrajnai látogatását, ezzel tiltakozva Timosenko fogva tartása ellen. Viktor Janukovics ukrán köztársasági elnök rendezésében május közepén a Krím-félszigeten fekvő Jaltában kerül sor a közép-európai államfők soros találkozójára.

A tanácskozás központi témája az európai integrációs folyamat lesz. Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök viszont nagy valószínűséggel részt vesz a tanácskozáson, mert Ukrajna Szlovákia szomszédja. Lajcák szerint a bojkott helyett jobb megoldás elutazni Jaltába, s a helyszínen “megbeszélni a vitatott pontokat”. A Lidové Noviny című cseh lap úgy tudja, hogy Timosenko fogva tartása miatt Klauson kívül eddig Joachim Gauck német, Heinz Fischer osztrák és Danilo Türk szlovén államfő is lemondta részvételét a jaltai csúcstalálkozón, míg a litván és a lett államfő állítólag mérlegeli részvételét. Ukrajna idén írta alá a csatlakozási szerződést az Európai Unióval, a dokumentum az egyes tagországok jóváhagyása után lép életbe. A csatlakozási szerződés ratifikálását több uniós tagállam Timosenko szabadon engedésétől tette függővé.

Kapcsolódó cikkek