Harmincháromszorosára növelte cukorexportját Ukrajna

Harmincháromszorosára növelte cukorexportját Ukrajna

A legutóbbi cukorfőzési szezon, azaz tavaly augusztus 20. és idén január 11. között Ukrajna 33-szorosára növelte cukorkivitelét az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest, ezzel elérte a 344 ezer tonnát. Ezt hozta nyilvánosságra kedden a kijevi agrárminisztérium Tarasz Kutovij miniszterre hivatkozva.

Ukrajna főként azzal tudta növelni cukorkivitelét, hogy új piacokat talált. Tavaly először exportált Mianmarba, Srí-Lankába, Afganisztánba, Szomáliába, Etiópiába, a Dél-Afrikai Köztársaságba, Macedóniába, Szudánba és Kínába.

Tavaly az egész évet tekintve összesen 465,9 ezer tonna cukrot exportált Ukrajna, ami rekordmennyiség az ország történetében. 

A keddi közlemény szerint 2016-ban az előző évihez képest 26 százalékkal növekedett a földterület, amelyen cukorrépát termesztenek, és a termés elérte a hektáronkénti 6,9 tonnát. Összesen 290 ezer hektáron 13,2 millió tonna cukorrépát gyűjtöttek be. 

A miniszter szerint a tárcának ambiciózus tervei vannak a következő időszakra. Szerinte Ukrajna idén akár egy millió tonnára is növelheti cukorexportját, és különös figyelmet fordít a cukor minőségének javítására. 

Az Ukrajnai Cukortermelők Országos Szövetségének (Ukrcukor) adatai alapján Ukrajnában 2016. augusztus 20. és 2017 január 11. között 42 cukorüzem összesen 2,01 millió tonna cukrot állított elő, amiből a hazai igény kielégítésére idén becslésük szerint 1,54 millió tonna elegendő.