Gyorsult a brit gazdaság növekedése az első negyedévben

Gyorsult a brit gazdaság növekedése az első negyedévben

Gyorsult a brit gazdaság növekedési üteme az idei első negyedévben, de a kibocsátás még mindig nem éri el a pénzügyi válság előtti értéket.

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett, részleges adatokra alapozott első becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékkal volt magasabb az idei első három hónapban, mint az előző negyedévben. A tavalyi negyedik negyedévben 0,7 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban.

Az idei első negyedévi GDP-érték 3,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakét. A tavalyi negyedik negyedévben 2,7 százalék volt az éves növekedési ütem.

A statisztikai hivatal kiemelte, hogy a globális pénzügyi válságot kísérő brit recesszió idején, a 2008 első negyedében mért előző csúcs és a 2009 második-harmadik negyedévére elért mélypont között a brit GDP-érték összesen 7,2 százalékkal zuhant, és a veszteséget az elmúlt öt negyedév folyamatos növekedése ellenére sem sikerült ledolgozni: a hazai össztermék az idei első negyedévben – reálértéken számolva – még mindig 0,6 százalékkal elmaradt a 2008-as első negyedévi csúcsszinttől.

Londoni elemzők véleménye szerint azonban a brit GDP-érték a jelenlegi növekedési lendületet figyelembe véve az idén már meghaladja a pénzügyi válság előtti legutóbbi csúcsot.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdaságelemző műhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a statisztikai hivatal keddi adatismertetése után összeállított gyorselemzésében megerősítette azt a prognózisát, hogy a brit gazdaság teljesítménye az idei év egészében 3,1 százalékkal bővül. Ez lenne a leggyorsabb éves növekedés a 2007-ben mért 3,4 százalék óta.

A ház várakozása szerint a brit gazdaság teljesítménye az idén fogja először meghaladni reálértéken a pénzügyi válság előtti szintet. A CEBR számítási modellje alapján a 2007-es GDP-értéket 100-nak véve a brit hazai össztermék 2014-ben 101,6 lesz a tavalyi 98,6 után, és 2020-ra eléri a 114,5-es összehasonlító arányt.

A brit gazdaság várható teljesítményére más nagy elemzőközpontok is egyre derűlátóbb előrejelzéseket adnak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minap ismertetett, jelentősen felülvizsgált prognózisa szerint a brit GDP-érték az idén 2,9 százalékkal növekszik.

Az IMF korábban 2,4 százalékos idei reálnövekedést várt a brit gazdaságban. A valutaalap új előrejelzése szerint a brit gazdasági növekedés lesz a leggyorsabb a hét legnagyobb ipari hatalom (G7) csoportján belül.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai legutóbbi elemzésükben kimutatták ugyanakkor, hogy a brit alkalmazotti reáljövedelmek még mindig 10 százalékkal elmaradnak a 2008-ban mért legutóbbi csúcstól. A ház elemzői szerint ilyen mértékű reálbérzuhanásra az 1920-as évek óta nem volt példa Nagy-Britanniában.

Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – 2008-2009-es recessziója az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték.