Hány lépést tegyünk az egészségünkért?

Hány lépést tegyünk az egészségünkért?

Amerikai kutatók azt tanulmányozták, mennyi gyaloglással csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Arra már korábban is rájöttek, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a cukorbaj veszélyét. A seattle-i Washington Egyetem munkatársa, Amanda Fretts és kutatócsoportja vizsgálta meg, hogy hány lépést kell azoknak megtenniük, akiknek az életében nem játszik mindennapos szerepet a torna.

A tanulmányt öt éven keresztül végezték és 1800-nál is több több embert vontak be a kísérletbe. A résztvevőket Arizonából, Oklahomából, valamint Észak- és Dél-Dakotából gyűjtötték össze, mivel az itt élők közül sokan nem tornáznak és sok a cukorbeteg is. Az vállalkozóknak lépésszámlálót kellett viselniük, hogy felmérhessék az aktivitásukat. Az adatokból kiderült, hogy a résztvevők negyedének 3500-nál, míg a felének 7800-nál (kb. 6,2 km), kevesebb volt a napi lépésszámuk az ajánlott tízezer lépéssel szemben.

A vizsgálat kezdetekor senki nem volt diabéteszes, de öt év után 243 embernél jelentkezett a probléma. A cukrosok 17%-a a 3500 lépésnél kevesebbet megtevők közül került ki, míg 12%-uk akik 3500-nál több, de 7800-nál kevesebbet léptek. Akik viszont 7800-nál több lépést tettek, azoknál 29%-kal csökkent a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A kutatók a Daibetes Care című lapnak azt nyilatkozták, hogy a járás közvetetten (pl. az elhízás megelőzésével) csökkenti a diabétesz kialakulását.