masszőrnél (illusztráció), pexels.com

A manuálterápia hatása – Milyen panaszok kezelésében segíthet?

A manuálterápia hatása – Milyen panaszok kezelésében segíthet?

A manuálterápia kifejezés a latin manus=kéz szóból származik. Olyan kézzel végzett terápiás módot takar, amit az erre szakosodott orvosok és gyógytornászok alkalmaznak a támasztó- valamint a mozgatórendszert érintő fájdalmak enyhítésére, illetve megelőzésére.

A manuálterápiás kezelés célja, hogy feloldja a mozgástartományban beszűkült izmokat, csökkentve ezzel a krónikus, vagy az akkut fájdalmat.

A manuálterápia azonban ennél még sokkal többet is jelent. Segítségével javulhat a szövetek nyújthatósága, pozitív változás áll be az izomműködésben és a mozgásmintákban, valamint csökkenhet a lágyrészek duzzanata és gyulladása.

A manuálterápia különböző típusai

Egy profi manuálterapeuta többféle panaszt is kezelhet. A megfelelő gyakorlatok kiválasztása – a személyre szabott igények és a probléma specifikussága szerint – mindig a terápiát végző szakember feladata.

A manuálterápia különböző típusai – Barvicsenko-, Dorn-, Maitland-, Mulligan-, és Bowen-féle – egyfajta sajátos rendszerre épülnek, és aszerint csoportosítjuk ezeket az eljárásokat, hogy milyen manuális terápiás elméletek, technikák és módszertanok halmazát foglalják magukba.

A manuálterápia sikeresen alkalmazható ízületi fájdalomcsillapítás, és túlerőltetésből fakadó problémák kiküszöbölésére. Segítségével megerősödik az ízületi funkció, kialakul az egészséges izomegyensúly, illetve nagymértékben javul az általános közérzet.

A manuálterápia mögött álló szakember

A manuálterápiát sokszor összekeverik a csontkovácsolással. A két kezelés azonban jelentős különbséget mutat: csontkovács képzést gyakran intenzív, néhány hetes tanfolyamon is szerezhetünk, míg manuálterápiás szakember kizárólag az lehet, aki orvos vagy gyógytornász végzettséggel rendelkezik. Utóbbi több éves egyetemi képzést jelent, ezt követően a szakember elektronikusan is nyilvántartásba kerül, mint manuálterápiás szakember.

Kiemelten fontos, hogy olyan terapeutára bízzuk rá magunkat, akiről meggyőződtünk, hogy releváns és hitelesített tudással rendelkezik. Egy hozzá nem értő kéz akár még nagyobb egészségügyi problémát tud okozni, mint amivel eredetileg rendelkeztünk.

Nem minden fájdalom mögött áll olyan probléma, amit manuálterápiával kell – vagy akár lehetséges kezelni. Például ha kiderül, hogy akut gyulladás van az ízületekben, szükség szerint megelőző terápiákra lehet szükség. Azonban az akut szakaszt követően, lehetőség szerint, már alkalmazhatóvá válnak a manuálterápiás technikák.

A manuálterápia segítségével akár a műtét is elkerülhető

A manuálterápia számos problémás területen eredményesen alkalmazható.

A terápia során a szakember speciális fogásokat alkalmaz, ezeknek köszönhetően elkerülhetőek bizonyos gyógyszeres kezelések, és műtéti beavatkozások.

A kezelés mindig a páciens és a szakember együttműködésén alapszik, és az érintett egyéni tempójában történik. Nem vagyunk egyformák, mindannyian máshogy reagálunk bizonyos terhelésekre, és személyenként teljesen egyedi figyelmet igényelhetünk.

Egy kiváló és hozzáértő terapeuta folyamatosan szem előtt tartja az egyéni preferenciáinkat, ezért személyre szabott mobilizációs fogásokat választ a merev, beszűkült izmok feloldására és ellazítására.

Kapcsolódó cikkek