Ilyen idő várható a hétvégén

Ilyen idő várható a hétvégén

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelenti.
Időjárási helyzet Európában:

A balti-államoktól keletre lévő középponttal, illetve a Földközi-tenger középső medencéje fölött ciklon örvénylik. A hozzájuk kapcsolódó hullámzó frontrendszer Északkelet-Európától a Balkán-félszigeten át Afrika északkeleti partvidékéig húzódik, ennek vastag felhőzetéből sok helyütt hull csapadék: általában eső, de például Finn- és Oroszország területén sokfelé havazik.

Az Ibériai-félszigettől a Balti-tengerig egy magasnyomású zóna hatására kevesebb a felhő, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, számottevő csapadékot nem jelentenek.

Az Atlanti-óceán északi részén markáns ciklon található, amely kontinensünk északnyugati vidékein jelentősebb csapadékot és sokfelé viharossá fokozódó szelet okoz. A Kárpát-medence fölé eleinte hideg, viszonylag száraz, vasárnap már növekvő nedvességtartalmú, ugyanakkor enyhébb levegő áramlik.

Várható időjárás vasárnap estig:

Vasárnap reggelig többnyire gyengén felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Vasárnap főleg az ország északi felén hosszabb-rövidebb napsütés is várható, de napközben dél felől növekszik, vastagszik a felhőzet. A délutáni, esti óráktól több helyen számítani lehet kisebb csapadékra: a Dunántúlon és az Északi-középhegységben főleg hószállingózásra, havas esőre, délkeleten, keleten inkább gyenge esőre. Az északi szél éjszakára mindenütt mérséklődik. Vasárnap a keleti, délkeleti szelet kísérik több helyütt élénk, néhol erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között várható, az északi völgyekben azonban hidegebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -1 és +5 fok között alakul.