Huszonnégy milliárd dolláros kártérítés

Huszonnégy milliárd dolláros kártérítés

Egy floridai bíróság 23,6 milliárd dollár büntető kártérítést ítélt meg egy láncdohányos özvegyének a hét végén. Az iparág eddigi legnagyobb ilyen egyedi büntetését az RJ Reynolds amerikai dohányipari csoportnak kellene megfizetnie Cynthia Robinson kezéhez.

A hölgy férje 1996-ban halt meg tüdőrákban, 36 éves korában. “Nem tudott leszokni. Még halála napján is cigarettázott” – mondta a család ügyvédje a Reutersnek. Az RJ Reynolds az Egyesült Államok második számú dohánycége, tavaly a bevétele 8,236 milliárd dollár volt, 0,8 százalékos csökkenéssel 2012-höz képest.

A bíróság 7,3 millió dolláros polgári jogi kártérítést szabott ki az özvegy számára, és 9,6 millió dollárt közös gyermekük számára, majd további hétórás tanácskozás után méltányosnak találta 23,6 milliárd dollárt is odaítélni ugyanabban a perben, büntető kártérítés címén, gondatlan emberölés alapján. Az ügy eredetileg az amerikai dohánygyárak elleni átfogó “class action” per része volt. Abban a perben, 2000-ben, a bíróság összesen 145 milliárd dollár kártérítést ítélt meg az egységesen fellépő panaszosoknak. Ez lett volna az amerikai gazdaságtörténet legnagyobb büntető kártérítése, de a floridai legfelsőbb bíróság 2006-ban megsemmisítette a verdiktet, elfogadva a dohányipar ügyvédeinek érvelését, amely szerint a perben képviselt személyek különböző okokból dohányoztak. Ám a legfelsőbb bíróság azt is kimondta, hogy a károsultak egyénileg tovább perelhetnek – ezt tette Cynthia Robinson – és a dohányzás ártalmasságát, illetve a dohányipar gondatlanságát a továbbiakban már nem kell egyenként bizonyítaniuk. Az RJ Reynolds alelnöke, Jeffery Raborn úgy nyilatkozott, hogy a cég fellebbez “az ámokfutó ítélet” ellen.