Kóstolja meg a csigát!

Kóstolja meg a csigát!

Így étkeznek a franciák címmel gasztronómiai napok kezdődnek francia séfekkel, filmekkel a budapesti Francia Intézetben keddtől több mint egy hónapon át.

Az eseménysorozaton bemutatják, hogy a franciák miképp fognak bele az étel elkészítésébe és milyen szokások szerint állítják össze, illetve fogyasztják el a többfogásos menüt. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2010. november 19-én vette fel a francia ünnepi étkezés rituáléit és megjelenését a szellemi kulturális örökség listájára. Kiemelt vendég lesz Pierre Sanner, a Francia Étkezési Szokások Örökségvédelmi Hivatalának igazgatója, David Rathberger francia séf és Jean-Marc Notelet francia fűszermester.

Kedden Pierre Sanner előadást tart a francia ünnepi étkezésről, amely aperitiffel indul és digestiffel zárul. A két ital között négy fogást fogyasztanak el: előételt, húst- vagy halételt zöldségekkel, sajtot és desszertet.

Május 22-én vetítik Paul Lacoste 2012-ben készült Entre les bras (Karjai közt) című filmjét angol felirattal. A film egy család történetét követi nyomon három generáción keresztül és bemutatja miként száll apáról fiúra a szakácsmesterség.

Május 28-tól június 1-ig David Rathberger, a párizsi L’Asiette étterem séfje lesz a budapesti Aranyszarvas étterem vendégszakácsa.

A Francia Intézetben május 29-én Abdellatif Kechiche A kuszkusz titka (La Graine et le Mulet) 2007-ben készült filmjét láthatják az érdeklődők angol felirattal. A négy César-díjat kiérdemelt alkotás arról szól, hogyan alapítja meg kuszkusz- és haléttermét egy rozoga bárkán egy kirúgott hajógyári bevándorló munkás.

Június 10-én a Millenáris Park Gourmet Fesztiváljához kapcsolódóan Jean-Marc Notelet fűszermester a fűszerek és az ételek mesteri párosításáról tart majd előadást.

A zárónapon, június 11-én Jonathan Nossiter Mondovino című, a borvidékekről és a borászatokról szóló dokumentumfilmjét vetítik – olvasható a Francia Intézet MTI-hez eljutatott tájékoztatójában.