Bogaras fogások holland módra

Bogaras fogások holland módra

Rovarokkal fűszerezett ételeket felvonultató különleges szakácskönyvet dobtak piacra a hollandusok. A szerzők szerint a bogaras fogások rendkívül gazdag fehérjeforrást kínálnak.

A The Insect Cookbook (A rovarszakácsköny) című receptgyűjtemény segítségével bárki fehérjedúsabbá teheti kedvenc csokis muffinját vagy gombás rizottóját. “Ez a szakácskönyv egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz, hogy idővel a holland éttermek menüjében is megjelenjenek az ízeltlábúak – mondta Marcel Dicke, az élelmiszertudományokra specializálódott Wageningeni Egyetem professzora. – Reményeim szerint az emberek megveszik a könyvet, és elkezdik rovarokkal kiegészíteni otthoni fogásokat.” Az egyetem szakembereinek kutatása szerint a rovarok jelenthetik a legjobb fehérjeforrást a világ egyre növekvő népességének. Jelenleg a mezőgazdasági területek mintegy hetven százalékát használják az állatállományok tenyésztésére.

 “A Föld lakossága várhatóan 2050-re eléri a kilencmilliárd főt, vagyis meglehetősen problémás lesz az emberiség húsellátásnak biztosítása, mivel nem lesz elég terület az állatok tenyésztésére” – mutatott rá Dicke. A rovarok tápanyagértéke nagyjából megegyezik a húséval, és a tenyésztésük során felszabaduló üvegházhatású gázok mennyisége elenyészik – alig egyszázad része – például a sertéstenyésztéskor kibocsátott káros anyagoknak. A szakember szerint leginkább azok az országok ódzkodnak a bogaras fogásoktól, amelyek hagyományosan nagy mennyiségű húst fogyasztanak.

Azok, akik nem szeretnének bajlódni a rovarok beszerzésével és elkészítésével, megkóstolhatják őket néhány holland étteremben. Az Amszterdamtól nyugatra fekvő Haarlemben működő Specktakel nevű étterem például ötfogásos bogármenüt kínált múlt hónapban a vendégeinek, míg e havi kínálata a mogyoróval, magokkal és kukacokkal fűszerezett húsos pite. Az étterem séfje, Mark Van Kimmenaede ugyanakkor nem fűz nagy reményeket a fogásokhoz, mégpedig a bogarak sajátos íze miatt. “Nem illik például a halételekhez, de persze ettől még lehet egy-két rovarral megspékelt fogás a menüben, de ennyi elég is belőlük”.