Központban a gyermekkori szexuális bántalmazás

gyermekkori bántalmazásARTatlan címmel a gyermekkori szexuális bántalmazásról nyílik kiállítás szerdán, a budapesti Katona József színházban. A tárlathoz felolvasások és előadások is kapcsolódnak.

Az UNICEF Magyar Bizottság és a Beszélj róla! projekt szervezésében életre keltett tárlaton az áladozatok beszeljrola.hu honlapon közzétett visszaemlékezéseiből, valamint a bántalmazóktól elhangzott mondatokból olvashatók szövegek, amelyeket gyerekeket ábrázoló képekkel tettek még kontrasztosabbá a szervezők. Ezen felül rövid szöveges összefoglalóval és grafikonokkal nyújtanak tájékoztatás a gyermekkori szexuális bántalmazás statisztikai adatairól – közölték a szervezők az MTI-vel.

A szerda délutáni megnyitó után felolvasóest tartanak a Katona Sufniban, ahol a színház művészei tolmácsolásában hallhatja a közönség a beszeljrola.hu történeteit. A programon közreműködik Bezerédi Zoltán, Dankó István, Dér Zsolt, Fekete Ernő, Jordán Adél, Kiss Eszter, Kocsis Gergely, Rujder Vivien, Tasnádi Bence és Tóth Anita.

A gyermekkori szexuális bántalmazás – a szakemberek szemével címmel a teátrum előcsarnokában május 7-én tartanak beszélgetést Herczog Mária szociológus, Monostoriné Vass Anikó, az ORFK család-, gyermek- és ifjúságvédelmi kiemelt főelőadója, Somogyi Zoltán kúriai bíró és Víg Sára pszichológus részvételével. A beszélgetést Lux Ágnes, az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatója moderálja. A programhoz kapcsolódva továbbá május 25-én a Katona Sufniban várja kötetlen beszélgetésre az érdeklődőket és érintetteket Lénárd Kata és Víg Sára pszichológus, valamint Berkesi Zsuzsanna és Pócs Balázs,a beszeljrola.hu honlap alapítói. A tárlat május 31-ig lesz látható a színházban.
 
Nemzetközi becslések szerint világszerte minden hatodik-hetedik lány és minden tizedik fiú válik szexuális bántalmazás áldozatává 18 éves kora előtt. A gyermekkori szexuális abúzus áldozatainak körülbelül 90 százaléka ismeri az elkövetőt, akik legtöbbször ismerős férfiak. A beszeljrola.hu honlap történetei alapján készült statisztika szerint az áldozatok 92 százaléka ismerte az elkövetőt, akiknek 62 százaléka családtag volt, a többi ismerős.

Az abúzus súlyos és tartós károkat okoz, a leggyakoribbak a depresszió, szorongás, poszttraumás stressz szindróma, antiszociális viselkedés vagy egyéb pszichés zavarok, és az áldozatok körében négy-ötszörös a kockázata a magatartási problémáknak, a gyenge iskolai teljesítménynek, az otthonról elszökésnek valamint az alkohol- és kábítószer-fogyasztásnak.

A Beszélj róla! projekt célja őszintén kommunikálni a gyermekkori szexuális bántalmazásról. Anoni Mara 2013-ban megjelent könyve volt az első, amely felhívta a figyelmet a magyar társadalomban máig tabunak számító témára. A projekt honlapján az áldozatok név nélkül elmesélhetik a történetüket, beküldhetnek egy-egy mondatot, amellyel az elkövető hallgatásra bírta őket és kapcsolatba léphetnek egymással.