Mindent tud az LTP-ről?

Mindent tud az LTP-ről?

Jelenleg a legnagyobb biztos hozamot hozó befektetési forma, érdemes vele megismerkedni: ez a lakástakarék-pénztár. Egyik legnagyobb előnye, hogy sokoldalúan kihasználható. Számos olyan pontja van, amivel csak a szakértők vannak tisztában, ezeket világítjuk most meg. 

Mikor lesz a legnagyobb az állami támogatás?

Az LTP figyelemreméltó tulajdonsága, hogy az állam 30 százalékkal kiegészíti a betett megtakarítást. Ha havonta 20 ezer, azaz évente 240 ezer forintot fizetünk be, akkor maximalizáljuk az elérhető támogatást. Az LTP-vel ugyanis legfeljebb évi 72 ezer forintot lehet nyerni.

Mindezt a legérdemesebb 4 éves futamidő mellett tenni, mivel így lesz a legjobb arányban a befizetett pénzösszeg és a megvalósuló hozam.

Ha mindez nem tűnik első látásra hatalmas összegnek, az nem véletlen. Ám jó tudni, egy családban többen is futtathatnak párhuzamosan LTP-t, vagyis családtagjaink nevére íratva a szerződést – megadva őket kedvezményezettnek – ezt a hozamot megsokszorozhatjuk.

Mennyi idő alatt utalják ki az összegyűlt összeget?

2017 nyarától még előnyösebb az LTP, mivel 2 hónapra rövidült a kiutalási idő. Azaz 1 hónappal hamarabb juthatunk a pénzünkhöz. A lakástakarék egyik komoly megkötése az idő tényező: 4 évnél rövidebb konstrukció nem létezik, ennél csak hosszabb – 5, 6, 8, 10 éves – futamidők léteznek.

Mivel az érdeklődők a rövidebb konstrukciókat részesítik előnyben, létezik már ‘szuperrövid’,  45 hónapos futamidejű betét, plusz 2 hónapos kiutalással.

Hozzá lehet jutni lejárat előtt a pénzhez?

Kikerülhetetlenek vajon a fenti futamidők, vagy lezárható hamarabb egy szerződés, hasonlóan mondjuk a hitelkiváltáshoz?

Van rá mód, hogy kivegyük hamarabb a felgyűlt összeget, ám csak hitel formájában. A lakástakarékhoz lakáskölcsönt kell társítani, és így fel lehet venni a megtakarított összeget, valamint a hitel összegét. A lakástakarék-kölcsön kombináció kamata egyébként fix, azaz nem növekszik idővel a törlesztőrészlet.

Érdemes megfontoltan választani a lehetőségek közül: a Fundamenta esetében például, ha nem azonnal vesszük ki a pénzt, mikor a kölcsönszerződést megkötjük, hanem 2 év elteltével, akkor jelentősen olcsóbb lesz a kamat.

Hozzá kell tenni, egyedül a 4 éves futamidőből nem lehet levágni. Ha mondjuk 10 évre kötöttük a szerződést, akkor a legrövidebb, 4 éves futamidőre bármikor átalakíthatjuk – akár ennek a cikknek az olvasása után. Jellemző a konstrukció rugalmasságára, hogy a befizetés összegét is csökkenthetjük, sőt be is fejezhetjük bármikor a befizetéseket, és akkor 2 hónapon belül hozzájutunk a pénzünkhöz.

Megtakaríthatjuk a nyitási díjat?

Még ez is lehetséges, bár kell hozzá egy kis ‘variálás’. Lehetőség van ugyanis a kedvezményezett módosítására, a meglévő szerződések összevonására és azok megosztására is.

Ha egy LTP szerződést kétfelé osztunk, két szerződésben fut tovább a megtakarítás. A módosítás díja mindössze 2000 forint, és így egy nyitási díjjal kevesebbet fizettünk, mindezt teljesen legálisan. 

Kapcsolódó cikkek