Minden rendben a banánokkal

Minden rendben a banánokkal

Mind a biztonsági és minőségi szempontoknak, mind a nyomon követhetőségi és jelölési előírásoknak megfelelt a 10 üzletlánc polcairól származó 1 "baby", 3 bio és 10 hagyományos banán, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai vizsgáltak meg.

A szakemberek a banáncsúcson és a gyümölcs húsában is végezték a penészvizsgálatot, továbbá banánonként több mint 350 növényvédőszer-maradék esetleges jelenlétét is mérték. A banánok mindkét vizsgálati irány esetében megfeleltek az előírásoknak.

A 3 bioként árusított gyümölcsnél nem volt kimutatható növényvédőszer-maradék. A többi 11 banán pedig ugyan tartalmazott szermaradékokat, de azok mennyisége minden esetben a megengedett határértéken belül volt.

Mindezek mellett a gyümölcsök kalcium, kálium és összes cukor tartalmát is mérték. A banánok kálium tartalma magasnak bizonyult, átlagosan kilogrammonként 3450 milligrammot tartalmaztak.

“A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatása szerint a magyar ajánlás napi értéke 3500 milligramm”

– olvasható a közleményükben.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán a 14 gyümölcs közül az első helyen az Excelban banán végzett, másodikként zárt a Natur aktiv bio banán, míg a harmadik helyre a  az SCB Prémium banán került.

Kapcsolódó cikkek