A magyarok támogatják a fiatalok szja-mentességét és a 13. havi nyugdíj visszavezetését

A magyarok támogatják a fiatalok szja-mentességét és a 13. havi nyugdíj visszavezetését

A magyarok egyaránt támogatják a 25 év alatti fiatalok jövő évtől tervezett szja- (személyi jövedelemadó) mentességét és a 13. havi nyugdíj visszavezetését. Ezt közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) saját reprezentatív kutatását ismertetve.

A közleményükben azt írták, a felmérés rávilágít arra, hogy a magyar emberek értékelik és elfogadják a fiataloknak és az időseknek nyújtott plusztámogatásokat.

“Nincs generációs ellentét a korosztályhoz kötött támogatások miatt, hiszen ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy mind az idősek, mind a fiatalok életminősége javuljon a járványhelyzetben is”

– írták.

A február 17. és 19. között, ezer felnőtt telefonos megkeresésével végzett reprezentatív kutatásból egyebek mellett az derül ki, hogy a megkérdezettek 83 százaléka hallott már arról, hogy 2022-től teljes szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak. A fiatalok szja-mentességét a megkérdezettek 78 százaléka támogatja, és csaknem ennyien, 77 százalékuk hasznosnak is tartja. Többségük, 76 százalékuk szerint ez nagy segítséget jelent majd a fiatalok életkezdésében és a családalapításában.

“Tízből hat megkérdezett szerint az intézkedés gazdasági és foglalkoztatási hatásai is pozitívak lesznek: több fiatal fog dolgozni, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez”

– írták.

A közleményben utalnak a munkaügyi statisztikára is, ami szerint az szja-mentesség 288 000 fiatalt érint. A KINCS a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről is végzett kutatást. Emlékeztettek arra, hogy a gazdaság-újraindítási akcióterv részeként és a szépkorúak iránti elismerés kifejezéseként a kormány a 13. havi nyugdíj fokozatos, 2024-ig tartó visszaépítéséről döntött. A felmérés azt mutatja, hogy a magyarok többsége, 88 százaléka hallott már a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről.

A túlnyomó többség (84 százalék) hasznosnak találja az intézkedést.

“A megkérdezettek fele szerint a nyugdíjrendszer megbecsülést ad az időseknek, és 77 százalékuk szerint nagy segítséget jelent a számukra, továbbá 58 százalékuk szerint segít megőrizni az életszínvonalukat”

– áll a KINCS reprezentatív kutatásában.

Kapcsolódó cikkek