Nyomás alá kerültek a nyugat-európai tőzsdék

Nyomás alá kerültek a nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán, miután Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, hogy leállítja a tárgyalásokat az újabb masszív gazdaságösztönző csomagról a demokrata párti képviselőkkel.
A londoni FTSE 100 index 0,06 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,28 százalékos, a madridi IBEX pedig 0,38 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,17 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,03 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 és az FTSE Eurofirst 300 index egyaránt 0,11 százalékkal esett, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,13 ponttal emelkedett, gyakorlatilag stagnált. Több kedvező gyorsjelentés és vállalati ajánlás javítása segített abban, hogy az indexveszteségek mérsékeltek maradjanak. A nap vesztese az egészségügyi szektor volt, de a telekom, a média és az ingatlanpiaci vállalatok is rosszul teljesítettek. A Deutsche Post német logisztikai csoport 3,9 százalékkal drágult, miután közölte, hogy rendkívül erős karácsonyi szezonra számít.

A Dialog Semiconductor német félvezetőgyártó árfolyama 3,2 százalékkal emelkedett, miután a harmadik negyedévre az elemzők által vártnál nagyobb bevételt jelzett előre.

Nőtt a bányaipari vállalatok árfolyama, mivel a JP Morgan erősen túlsúlyozott ajánlást fogalmazott meg a kínai gazdaság élénkülésére és a várható amerikai gazdaságösztönző csomagra hivatkozva. A BHP, az Anglo American és a Rio Tinto több mint 2 százalékkal drágult. Az alkoholos italokat gyártó Anheuser-Busch InBev, Heineken és Pernod Ricard árfolyama 1,3 és 3,5 százalék közötti mértékben emelkedett, miután a Jefferies vásárlásra javította ajánlását.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,53 százalékos, az S&P 500-as index 1,31 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,45 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,44 százalékos mínuszban, 41,61 dolláron, a novemberi szállítású WTI pedig 2,75 százalékos veszteségben, 39,55 dolláron forgott kora este.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,55 százalékkal 1887,46 dollárra nőtt, míg a decemberi szállítású aranyé 0,93 százalékkal 1891,00 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1768 dollárt adtak, 0,29 százalékkal erősödött az euró.

Kapcsolódó cikkek