Így kezdett augusztus elsején Nyugat-Európa

Így kezdett augusztus elsején Nyugat-Európa

Csökkenéssel nyitottak csütörtökön a vezető nyugat-európai tőzsdék, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve és Jerome Powell Fed-elnök döntésével, illetve nyilatkozatával megrengette New York, Ázsia és a csendes-óceáni térség pénzpiacait.

A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,40 százalékos, a frankfurti DAX-index pedig 0,56 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,33 százalékos mínuszban indította a kereskedést.
Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,60 százalékkal esett a nyitásban.

Szerdán New Yorkban a Dow Jones 1,23 százalékos, az S&P 500-as mutató 1,09 százalékos, a Nasdaq Composite mutatója pedig 1,19 százalékos veszteségben zárt.

A Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága a várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal 2,00-2,25 százalékra csökkentette az irányadó dollárkamatsávot. A döntést a rekordhosszú amerikai gazdasági növekedés támogatásával, a világgazdaság lendületvesztéséből adódó káros következmények kivédésével és az inflációs cél elérésével indokolták. A bizottság közleményében azonban azt is leszögezte, hogy “a beérkező makrogazdasági adatok szoros figyelemmel kísérése” mellett döntenek majd “a növekedés biztosításához szükséges” intézkedésekről.

Jerome Powell Fed-elnök még inkább csalódást okozott az agresszív monetáris lazításban reménykedőknek, miután sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a monetáris döntéshozók nincsenek meggyőződve egy teljes körű enyhítés szükségességéről. Úgy fogalmazott, hogy a mostani döntések “egy ciklus közepén történő kiigazításnak” tekintendők, jelezve, hogy nem egy agresszív lazítási ciklus kezdetét jelenti a több mint tíz éve először végrehajtott kamatvágás. Ugyanakkor azt is jelezte, ha az amerikai gazdaság növekedését fenyegető kockázatok valóssá válnak, akkor a Fed kész minden eszközzel beavatkozni.

Az erősebb lazításra számító piacokat meglepte Powell nyilatkozata, a kamatdöntés után gyengülés helyett erősödött a dollár, a főbb devizákkal szembeni értékét tükröző index kétéves csúcsra ugrott, a tőzsdeindexek pedig emelkedés helyett lejtmenetre váltottak.

Az eurót 1,1040 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök délelőtt kilenc órakor, 0,31 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,11 százalékos mínuszban, 64,33 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 1,21 százalékos veszteségben, 57,87 dolláron forgott kilenc órakor.

Szerdán vegyesen zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,78 százalékos mínuszban, míg a DAX-30 index 0,34 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,14 százalékos pluszban zárt. Milánóban 0,56 százalékkal nőtt, Madridban viszont 0,17 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,17 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,21 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,12 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó cikkek