fotó: pixabay.com

Gyengén kezdtek az amerikai tőzsdék június utolsó pénteki napján

Gyengén kezdtek az amerikai tőzsdék június utolsó pénteki napján

Az előző napi nagy, egy százalékot meghaladó nyereségek után indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai érékpapírpiacokon.

New Yorkban 0,40 százalék csökkenéssel kezdte a kereskedést a DJIA-30 index, az S&P-500 index 0,44 százalékkal, a Nasdaq Composite index pedig 0,25 százalékkal nyitott alacsonyabban. A pénteki nyitás előtti állás alapján az indexek hét eleje óta vegyes eredményt értek el, miközben a Wall Street két indexe fél százalékkal gyengült, a Nasdaq Composite 0,7 százalékkal erősödött.

A hónap eleje óta a DJIA index 1,4 százalék, az S&P index 1,3 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 5,5 százalék emelkedést halmozott fel.

Az előző napi nagy nyereségek után bekövetkezett veszteséges kezdést a Fed járványvédelmi feltételek között végzett banki stressz-tesztjének az eredményére vezetik vissza piaci elemzők. A teszt a tőkemegfelelési mutató minimálisra való csökkenését mutatta ki számos banknál. A Fed ezért a részvény-visszavásárlások felfüggesztésére és az osztalékfizetés befagyasztására szólította fel a harmadik negyedévre a bankokat.

A Bank of America Corp, JPMorgan Chase & Co és Goldman Sachs részvények két-három százalékkal gyengültek a tőzsdén kívüli forgalomban. A befektetői hangulat romlásához hozzájárult a Nike vártnál jóval alacsonyabb bevételt mutató negyedéves eredménye is. A Nike részvénye a tőzsdén kívüli forgalomban több mint három százalékkal gyengült már a nyitás előtt.

Az olajár emelkedése az amerikai kereskedési idő kezdetére megfordult, vegyesen alakult. A WTI 0,31 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 38,60 dolláron, a Brent ára pedig 0,12 százalékkal 41,10 dollárra emelkedett. Az  olajár veszteséges hétzárás felé halad. A pénteki kereskedés kezdetén a WTI három, a Brent két és fél százalékkal állt a hét eleji kezdőára alatt. Az eurót 0,09 százalékkal jegyzik erősebben 1,1227 dolláron, az arany spot ára 0,25 százalékkal unciánként 1759,20 dollárra csökkent.

Kapcsolódó cikkek