fotó: pixabay.com

Erősödött a vezető részvények többsége május 11-én

Erősödött a vezető részvények többsége május 11-én

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 111,99 pontos, 0,32 százalékos emelkedéssel, 34 908,12 ponton zárt hétfőn.
A részvénypiac forgalma 10,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a pénteki záráshoz képest.

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a BUX index 0,32 százalékos emelkedésével felülteljesítette európai és tengerentúli társait. A vezető elemző szerint a Molt segítette, hogy Szaúd-Arábia történelmi olajvágást jelentett be, egymillió hordóval csökkenti a kitermelést. Ennek köszönhetően a WTI olaj ára emelkedett, és a Brent is kicsit feljebb zárhatja a napot – mondta.

Európában nem volt jó a hangulat, a német DAX index közel 1 százalékos mínuszban fejezheti be a napot, és a francia index sem teljesít jobban, a BÉT zárása előtt majdnem másfél százalékos mínuszban volt.

Az Egyesült Államokban vegyes a kép, úgy tűnik, hosszú távon fennmaradhat az a tendencia, hogy a technológiai cégek jól teljesítenek, ennek megfelelően a Down Jones és az S&P 500 fél százaléknál nagyobb mínuszban, míg a Nasdaq 0,4 százalékos pluszban kezdte a kereskedést.

“Különösen jól teljesít a koronavírus elleni szert fejlesztő Gilead Sciences gyógyszerkészítő vállalat, mely több mint 2 százalékot tudott emelkedni nyitás után”

– tette hozzá.

“A forint jegyzése reggel 349,50 alatt is volt az euróval szemben, a BÉT zárása előtt a 350 forintos szint fölött volt 29 fillérrel, úgy tűnik, nem képes tartósan átvinni a 350 forintos szintet”

– mondta a vezető elemző.

Emelkedni kezdtek az olajárak hétfő délután, miután a szaúd-arábiai energetikai minisztérium egyik tisztségviselője közölte, hogy kitermelésének további csökkentésére utasították a Saudi Aramco állami többségű olajvállalatot. A világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalatának a korábban vállalt mennyiségen felül még napi egymillió hordóval kell visszafognia a kitermelést júniusban. Ez azt jelenti, hogy Szaúd-Arábia olajkitermelése az áprilisi bázisszinthez képest napi 4,8 millió hordóval, 7,492 millió hordóra esik vissza júniusban.

A bejelentés után a Brent hordónként 48 centtel, 31,45 dollárra, míg a WTI 1 dollár 10 centtel, 25,59 dollárra drágult a legaktívabb határidős jegyzésekben. Előzőleg több mint egy dolláros mínuszban is jártak a hordónkénti árak.

A Mol 6 forinttal, 0,29 százalékkal 2048 forintra erősödött, 1,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 25 forinttal, 0,27 százalékkal 9275 forintra nőtt, forgalmuk 5,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 1 forinttal, 0,26 százalékkal 390 forintra gyengült, forgalma 123,6 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,58 százalékkal 6945 forintra emelkedett, forgalmuk 3 milliárd forintot ért el. A BUMIX 3292,68 ponton zárt hétfőn, ez 4,45 pontos, 0,14 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Kapcsolódó cikkek