fotó: pixabay.com

Emelkedtek az ázsiai részvénypiacok június 5-én

Emelkedtek az ázsiai részvénypiacok június 5-én

Ázsiában a részvénypiacok többsége emelkedett hétfőn követve a Wall Street-i mozgást, az optimista hangulatot az amerikai fizetésképtelenséget elhárító törvényjavaslat elfogadása váltotta ki. A japán részvények 33 éves csúcsra emelkedtek.
A figyelem most a központi bankok közeljövőben várható döntéseire irányul, a befektetők ugyanis további jelzéseket várnak a gazdaság állapotáról.

A sort Ausztrália jegybankja kezdi, majd India következik, míg a jövő héten várható az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ülése. Hétfőn a tokiói Nikkei 225 index a nap legjobb teljesítményét nyújtotta, 1,9 százalékkal emelkedett, míg a részvények szélesebb körét összefogó Topix index 1,3 százalékot emelkedett. Mindkét index 33 éves csúcsra nőtt, miután a múlt héten átmenetileg visszaestek. A dél-koreai Kospi 0,6 százalékot emelkedett, míg a tajvani súlyozott index 0,4 százalékot nőtt. Az ausztrál ASX 200 index 1,1 százalékot emelkedett, a figyelem középpontjában a keddi jegybanki ülés áll. Bár az általános konszenzus szerint a bank tartja magát a mostani kamatszinthez, még mindig fennáll a 25 bázispontos emelés lehetősége, tekintettel arra, hogy az ausztrál infláció a vártnál nagyobb mértékben emelkedett áprilisban.

A kínai piacok elmaradtak társaiktól, a Shanghai Shenzhen CSI 300 index 0,5 százalékkal csökkent, míg a Shanghai Composite oldalazott.

Bár egy felmérés szerint a kínai szolgáltatási szektor a vártnál gyorsabb ütemben nőtt májusban, a növekedés még mindig jóval a járvány előtti csúcsok alatt maradt, ami azt jelzi, hogy a gazdaság még mindig küzd a fellendülésért. Ez visszafogta a hongkongi Hang Seng emelkedését is, az index 0,6 százalékkal emelkedett. Mindhárom index a májusban elért hathavi mélypontok felett kereskedett, mivel a kínai gazdasági fellendüléssel kapcsolatos hangulat romlott. Az indiai Nifty 50 és a BSE Sensex 30 index 0,4 százalékkal, illetve 0,5 százalékkal emelkedett, mert a befektetők azzal számolnak, hogy az indiai jegybank (RBI) a héten nem változtat  a kamatlábakon, az infláció lassulása miatt.

Kapcsolódó cikkek