Az amerikai piacok július 5-én nem nyitnak ki

Az amerikai piacok július 5-én nem nyitnak ki

Hétfőn az amerikai tőzsdék a nemzeti ünnep, a függetlenség napja miatt zárva tartanak.

Pénteken az indexek nyereséggel zártak. Az S&P-500 index a hetedik egymást követő kereskedési napot fejezte be emelkedéssel, pénteken újabb zárási rekordot állítva be. Rekordon fejezte be a kereskedést a Nasdaq Composite index is. A DJIA-index is nyereséggel zárt, miután nap közben négy heti csúcsot érintett. Az év eleje óta a DJIA és Nasdaq indexek 13 százalékkal emelkedtek, az S&P index pedig 16 százalékkal. Az amerikai piacok zárva tartanak ugyan hétfőn, de nemzetközi nyersanyagpiacokon és a devizapiacokon zavartalanul folyik a kereskedés. Az amerikai tőzsdeindexek határidős jegyzései rekordokkal kacérkodnak. Az olajár emelkedőben van, a hat legfontosabb nemzetközi fizetőeszközzel szembeni árfolyama alapján kalkulált dollár-index 12 heti csúcs közelében jár 92 pont felett.

Az OPEC tagországokat és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelőket összefogó informális együttműködés, az OPEC+ pénteken önkéntes termeléskorlátozási kvótájának részleges kivezetését tervezte az év végéig.

Ennek értelmében augusztus és december között havi lépésekben összesen napi 2 millió hordóval növelnék a termelésüket. A kvótából a jövő évre fennmaradó részt pedig április helyett 2022 végére vezetnék ki. A megállapodást az Egyesült Arab Emírségek blokkolta, a tárgyalások így hétfőn is folytatódnak. A Brent nyersolaj ára délután három órakor 0,22 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 76,34 dolláron, a WTI ára pedig 0,29 százalékkal ment fel 75,38 dollárra. Az év eleje óta a Brent ára 49 százalékkal, a WTI ára 58 százalékkal emelkedett.

A dollár-index 0,04 százalékkal emelkedett 92,26 pontra. Az eurót 1,1864 dolláron jegyzik, változatlan árfolyamon. Az arany spot ára 1792,12 dolláron áll unciánként, ami 0,27 százalékos napi emelkedésnek felel meg.

Kapcsolódó cikkek