illusztráció, fotó: pixabay.com

Nagyon jó időszakot zár a magyar építőipar

Nagyon jó időszakot zár a magyar építőipar

Meghaladta a várakozásokat az építőipar novemberi teljesítménye, kevesebb új szerződés mellett is van elég megrendelés. Így reagáltak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adataira az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Novemberben 12,3 százalékkal, 2021 első tizenegy hónapjában 11,2 százalékkal nőtt az építőipar termelése az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz mérve 4,9 százalék a termelési volumen emelkedése a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján. A megkötött új szerződések volumene 50,0 százalékkal csökkent a KSH jelentése szerint.

Az elemzők a visszafogottabb szerződésállományt részben az állami beruházások csökkenésének tulajdonítják.

A mérséklődés az Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője szerint indokolt, mert a kereslet ezzel együtt is kiemelkedő. Regős Gábor hangsúlyozta, hogy az építőipari termelés felfelé húzhatta a gazdasági teljesítményt a negyedik negyedévben.

“Az adatok annak ellenére kedvezőek, hogy az építőipar az előző év azonos időszakában is jól teljesített, nem magyarázható tehát bázishatással az emelkedés”

– mondta.

A Takarékbank vezető elemzője úgy véli, hogy az otthonteremtési és felújítási támogatások kedvezően hatottak az építőiparra, és visszatérni látszanak a magyar piacra a külföldi befektetők is.

Horváth András szerint a keresletet a hitelkamatok emelkedése fékezheti, bár ezt a zöldhitel részben ellensúlyozhatja. Nagyobb kihívásnak tartja az alapanyag-ellátást és azok drágulását, ami kivitelezések és beruházások csúszását is okozhatja.

“Az exportkorlátozás némileg javított a helyzeten, de a korábbi alacsony árak várhatóan nem térnek már vissza”

– tette hozzá.

Az elemző úgy látja, hogy a nehézségek ellenére a magyar építőipar 2022-ben is jó évet zárhat.

Kapcsolódó cikkek