Madárinfluenza: a szabálykövető állattartóknak jár kártalanítás

Madárinfluenza: a szabálykövető állattartóknak jár kártalanítás

Március vége óta 3,8 millió baromfit kellett leölni a madárinfluenza újbóli megjelenése következtében. Erről ír szombati számában a Magyar Hírlap a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra (Nébih) hivatkozva, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy kártalanítás csak azoknak az állattartóknak jár, akik a jogszabályoknak megfelelően tartották az állatokat.

A madárinfluenza hazai megjelenésétől, azaz március 25-től mostanáig 241 állattartó telepen mutatta ki a Nébih a madárinfluenza H5N8 típusát Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében. Bács-Kiskun és Csongrád megyében a vírus terjedésének megakadályozása érdekében csökkenteni kellett az állománysűrűséget, ezért történt megelőzési célból is állományfelszámolás.

“A három megyében a már felszámolt gazdaságokon túl mintegy háromezerötszáz baromfitartó gazdaság található. A vadmadarak vándorlása miatt sajnos ezek mindegyike veszélyeztetett”

– mutatott rá a Nébih.

A telepek felszámolása az állategészségügyi hatóságnál elrendelt állatjárványügyi intézkedés, ezért alapvetően kártalanítás illeti meg a gazdálkodókat.

A kártalanítás azonban csak abban az esetben jár az érintett állattartóknak, ha a jogszabályoknak megfelelően tartották az állatokat, és más, kártalanítást kizáró ok sem merül fel. A kártalanítási eljárást lebonyolító járási hivatalnak már többször kellett kizárnia a járványügyi szabályokat be nem tartó állattartókat a kártalanításból. A szóban forgó állattartók jellemzően a baromfik kötelező zártan tartásának szabályát sértették meg.

Kapcsolódó cikkek