Óriási siker a magyar-orosz kereskedelemben

Óriási siker a magyar-orosz kereskedelemben

zöldség exportÚjra megindulhatott a magyar zöldség-gyümölcsexport Oroszországba a múlt hét közepén. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár még a múlt hónap végén lezajlott oroszországi tárgyalásain ugyanis sikeresen képviselte a magyar agrárvállalkozások érdekeit.

Ezt a Vidékfejlesztési Minisztérium közölte hétfőn az MTI-vel. Kardeván Endre moszkvai tárgyalásai után Oroszország jelezte, hogy az Európai Bizottságnak is feloldotta a zöldség-gyümölcs exporttilalmat. Oroszország az engedélyt bizonyos feltételek meglétéhez köti, ezeket azonban Magyarország teljesíteni tudja. Így a nyugat-európai E.coli járvány miatt uniós országokra elrendelt orosz tilalom után Magyarország július 6-tól újra exportálhat zöldség-gyümölcsöt Oroszországba.

Az államtitkári megbeszélések eredményeként, amelyeket az orosz agrárminiszter helyettesével, valamint az állategészségügyi hatóság vezetőjével folytatott, a magyar állati eredetű élelmiszerekkel foglalkozó vállalkozások szintén oroszországi exportengedélyhez jutnak. Eddig az orosz szakértők már huszonhét magyar céget vizsgáltak meg. Az év végéig pedig várhatóan több mint száz vállalkozás rendelkezik majd exportlehetőséggel. Oroszország két-három évente felülvizsgálja az auditált vállalatok listáját. A legújabb periódusban magyarországi cégeknek adta meg elsőként az engedélyeket.

Kapcsolódó cikkek