fotó: pixabay.com

Ennyivel nőtt a bruttó átlagbér

Ennyivel nőtt a bruttó átlagbér

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 januárjában tovább folytatódott a bérek emelkedése, egy év alatt 16,1 százalékkal emelkedtek a bruttó keresetek. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bére több mint 73 000 forinttal 528 000 forintra emelkedett, a tavalyi 455 000 forintról. 2010-hez képest tehát az átlagos kereset már 2,6-szorosára nőtt. Ezt írta a legfrissebb adatok melli keddi közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

“A háború és az elhibázott szankciók amellett, hogy károkat okoznak a gazdaságban, szankciós inflációt eredményeznek. Az infláció leküzdése és a gazdaság megvédése érdekében a kormány már 20 intézkedésről döntött, többek közt elindította a Baross Gábor Hitelprogramot, támogatja az energiaintenzív kkv-kat, bevezette a kamatstopot és az élelmiszerárstopot, továbbá megvédi a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás szintjéig. Mindezeken felül megkezdődött egy online árfigyelő rendszer kialakítása a túlárazás megakadályozása, az árverseny fokozása, így az infláció csökkentése érdekében”

– sorolta a GFM.

A kormány intézkedései működnek, az Európai Unióban csak Magyarországon és Bulgáriában nőttek a reálbérek 2021-ben és 2022-ben is.

Kapcsolódó cikkek