illusztráció, fotó: pixabay.com

Franczel Richárd: Magyarországnak jelentős versenyelőnye van turizmusban

Franczel Richárd: Magyarországnak jelentős versenyelőnye van turizmusban

A kormány politikájának köszönhetően a nyugat-európai államokhoz képest Magyarországon alacsonyabb a terrorfenyegetettség, ami jelentős versenyelőny a turizmusban. Ezt mondta a Miniszterelnökség stratégiai elemzésért felelős helyettes államtitkára kedden egy zalakarosi konferencián.

Franczel Richárd a felsőoktatási, turisztikai és rendészeti szervezetek szervezésében megrendezett III. Turizmus és biztonság című nemzetközi tudományos konferencián felidézte: a rendszerváltás után a kelet-közép-európai államok a nyugati mintákat próbálták másolni,

és csak a migrációs válság megjelenése hozta felszínre az első kritikákat.

Magyarországon “a jó kormányzás egyik alapelve” a biztonságérzet, és éppen a kormány politikájának köszönhetően a nyugat-európai országokhoz képest alacsonyabb a terrorfenyegetettség.

” Ez pedig jelentős versenyelőny a turizmusban”

– jegyezte meg a helyettes államtitkár.

fotó: pixabay.com

Kifejtette, a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik tavalyi jelentése szerint azokban az országokban, amelyeket leginkább sújt a terrorizmus  – Belgiumban, Franciaországban és Törökországban – jelentősen csökkent a turisták száma, ezzel együtt a turizmusból származó bevételek összege is.

“A turizmusban a hangsúly egyre inkább áttevődik a vidéki rendezvényekre, fesztiválokra. A kormány azért is támogatja a sportrendezvényeket, fesztiválokat, mert azok erősítik az országimázst”

– mondta Franczel Richárd.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője arról beszélt, hogy 2015-től – amikor megszaporodtak a járművekkel végrehajtott terrortámadások – Magyarországon is foglalkozni kezdtek a hasonló esetek elleni védekezéssel. A budapesti karácsonyi vásárokon ezért jelentek meg az útakadályok, de a korábbi évekhez képest idén

“a terrorizmussal kapcsolatos biztonságpolitikai helyzet kicsit kedvezőbben alakul”.

A Századvég egyik friss kutatási jelentéséből vett adatokkal alátámasztva Lakatos Tibor elmondta,

egyre többen vannak azok, akik a saját lakóhelyükön biztonságban érzik magukat,

erről a megkérdezettek több mint 90 százalékának volt kedvező véleménye. Hozzátette, hogy nyáron emelkedett a zsebtolvajlások, strandi lopások száma a korábbi évekhez képest, akárcsak a vízi szabálysértések és vízi mentések száma. Ezek megelőzésére szerinte jobban kellene figyelni.

Kapcsolódó cikkek