Az oroszok melegen érdeklődnek a módszereink iránt

Az oroszok melegen érdeklődnek a módszereink iránt

Az orosz turisztikai hatóságot érdeklik a hazai turizmust élénkítő magyar módszerek. Erről számolt be szerdai moszkvai megbeszélésével kapcsolatban Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár.

A nemzetgazdasági minisztérium vezető tisztviselője Oleg Szafonovval, a Roszturizm, az orosz állami turisztikai hivatal vezetőjével tárgyalt. Ruszinkó Ádám elmondta, hogy orosz partnere eredményesen dolgozik a belföldi turizmus megerősítésén és élénkítésén, ami mind szakmailag, mint politikailag nagyon fontos kérdés jelenleg Oroszországban. A magyar turisztikai helyettes államtitkár orosz partnerének beszámolt arról is, hogy a múlt vasárnaptól hatályba lépett Magyarországon “a szabad vasárnapot biztosító törvény”, amely szavai szerint a kereskedelemből érkező hírekkel szemben “igenis jó hatással lesz a szabadidőiparra, a turizmusra, a gasztronómiára.” Ez a kormányzati intézkedés és a SZÉP-kártya bevezetése és alkalmazása is felkeltette az orosz turisztikai hivatal vezetőjének érdeklődését és további szakmai információkat, segítséget kért a munkájukhoz – mondta Ruszinkó Ádám. 

A helyettes államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a Roszturizm vezetőjével aláírták a magyar-orosz turisztikai együttműködésről szóló jegyzőkönyvet. Ebben az egyebek között az egymás országaiba beutaztatás, az oktatás, a turisztikai befektetések, egymás tevékenységének támogatása szerepel. 

“Egészében véve turisztikai vonalon a lehető legjobb partnerségre törekszünk” – hangsúlyozta Ruszinkó Ádám. Hozzátette, arra fogják ösztönözni a magyarországi turisztikai ipar szereplőit, hogy Oroszországba szervezzenek utakat magyar turisták részére, és – ami ennél jóval nagyobb jelentőségű -, hogy orosz turistákat utaztassanak Magyarországra. Örvendetes, hogy tavaly 12 százalékkal nőtt az Oroszországba érkező magyar turistaforgalom, de ami szintén nagyon jó hír, hogy 2014-ben Európában csak két országba, a Ciprusra és Magyarországra irányuló orosz turizmus nem esett vissza – emlékeztetett a magyar helyettes államtitkár Maja Lomidzének, az orosz utazási irodák szövetsége elnökének bejelentésére. Hozzátette, hogy tavaly év végén ugyan volt visszaesés, de az egész évben 1,4 százalékkal több vendégéjszakákat töltöttek el az orosz turisták Magyarországon. 

“Az oroszok kedvelnek bennünket, kedvezőek az áraink, szeretnek nálunk pihenni” – állapította meg a helyettes államtitkár, megjegyezve, hogy amíg számos országban a különböző konfliktusok hatására “inzultusok” érték az oroszokat, Magyarországon ez nem fordult elő. Fontos, hogy ez így is maradjon – tette hozzá. Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai és marketing igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy tavaly ugyan lelassult a vendégéjszakák számának a növekedése, de az előfoglalások jól alakulnak. Van remény arra, hogy nem olyan hosszú távon visszaállhat az eredeti trend. A kilátások szerint Magyarország továbbra is jó eséllyel lehet jelen az orosz piacon. 

A 22. Moszkvai Nemzetközi Utazás és Turizmus (Mitt) kiállításon 203 országból, illetve régióból 2056 résztvevő érkezett. A világ egyik legnagyobb nemzetközi turisztikai rendezvényét a modern Moszkva City nevű üzletközpont mellett lévő, csaknem 58 ezer négyzetméteren elterülő Expocentr 9 hatalmas pavilonjában tartják. Az izlandi, szlovákiai, katalóniai, cseh, portugál kiállítás szomszédságában lévő magyar nemzeti standon, a Magyar Turizmus Zrt. több mint 120 négyzetméteres magyar kiállítási területén tizenkét, magyarországi utaztatással, illetve üdültetéssel foglalkozó cég, valamint Hajdúszoboszló városa képviselteti magát. A Hunguest Hotels képviselői az MTI-nek elmondták, hogy már az első napon nagyon sok utazási iroda érdeklődött náluk. Az Oroszországból Hévízre érkező turisták forgalmának tavalyi 45-50 százalékos visszaesése után újra megélénkült az “orosz forgalom”, miután a rubel árfolyama megszilárdult.

Kapcsolódó cikkek