A magyar dinnye a finom dinnye

A magyar dinnye a finom dinnye

Dinnye a földön

Czerván György, a VM agrárügyekért felelős állaltitkára elmondta, hogy a szaktárca két rendelet módosítását határozta el a termelők révén felvetett gondok orvoslása – például a piacokra került rossz minőségű áru kiszűrése – érdekében. Így módosítják a gyümölcs- és zöldségellenőrzésről, valamint az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szóló rendeletet. 

Czerván György

Czerván György

A jogszabályokat Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter várhatóan már pénteken aláírja. Ezt követően a két rendeletet hétfőn hivatalosan is közzéteszik, és előreláthatólag jövő csütörtökön a rendeletek már hatályba is léphetnek. A magyar dinnye marketig támogatást is kap, az Agrármarketig Centrumon (AMC) keresztül egy tizenötmillió forint forrású promóciós programmal javítják a magyar dinnye piaci lehetőségeit. Az államtitkár emlékeztetett: a termelők kifogásolták, hogy bár a magyar dinnye minősége kiváló, a piaci pozíciójuk mégis rossz, mivel a piacon kétes minőségű bizonytalan áru is kapható.

Ezért volt szükség a rendeletek módosítására. Ezek a módosított jogszabályok már szabályozzák, hogy a dinnyének milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie, illetve ki tevékenykedhet ebben a piaci szegmensben – mondta. Azaz a dinnyének épnek, egészségesnek, tisztának, kártevőktől mentesnek, idegen szagtól és íztől mentesnek kell lennie. A friss zöldség és gyümölcs forgalomba hozatala során például alapanyag-tárolási, tisztítási, osztályozási, gyártástechnológiai, csomagolási, valamint szállítási tevékenységet csak regisztrált élelmiszer-vállalkozó végezhet – tette hozzá.

Dinnye a piacon

Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár arról beszélt,hogy a kiemelt nyári élelmiszerellenőrzés során – amely augusztus 26-ig tart – fokozott figyelmet fordítanak a dinnyék vizsgálatára. Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, országgyűlési képviselő elmondta, mintegy 4.800-5.000 hektáron folyik dinnyetermelés Magyarországon. Ennek a mennyiségnek mintegy hatvan százalékát Békés megyében, elsősorban Medgyesegyháza környékén termelik meg. 

Az idén várhatóan mintegy száznyolcvanezer tonna dinnye terem Magyarországon. Ennek a mennyiségnek mintegy hetven százalékát külföldön, a többit belföldön értékesítik. Magyarországra az év kilenc hónapjában érkezik dinnye külföldről mintegy százezer tonnányi. A magyar dinnyetermelők éves árbevétele tízmilliárd forint körül mozog. 

Kapcsolódó cikkek