Sok magyar él a saját otthonában

Sok magyar él a saját otthonában

Magyarországon 91,3 százalék a lakástulajdonosok aránya, ami a harmadik legmagasabb adat Európában. Erről írta a Világgazdaság kedden a Compare the Market Australia ár-összehasonlítással foglalkozó cég huszonhat európai ország lakhatási körülményeit vizsgáló tanulmánya alapján.

Az első helyen Románia végzett, ahol a lakosság 96,1 százaléka rendelkezik saját tulajdonnal, a második Szlovákia 92,3 százalékkal. A harmadik a sorban, fej fej mellett, Magyarország és Horvátország, egyaránt 91,3 százalékkal. A lista végén Németország áll, ahol a lakosságnak csak 50,4 százaléka rendelkezik saját lakással a tanulmány szerint.

“A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy a közép-európai régióban sokkal jelentősebb a magántulajdon birtoklása iránti igény, Nyugaton pedig népszerű a bérlési kultúra is”

– írta a lap.

A négyzetméterárak a top 5-ös listán Magyarországon a legmagasabbak, átlagosan 2250 eurót tesznek ki. A bérleti díjak is borsosak, ám ebben Szlovákia és Litvánia megelőzi Magyarországot, ahol a cikk szerint átlagosan 453 euróért vehető ki egy lakás.

Kapcsolódó cikkek