London, fotó: pixabay.com

Döntöttek a brit milliárdos sajtóperében

Döntöttek a brit milliárdos sajtóperében

Elvesztette a Daily Mirror című brit napilap kiadója ellen rágalmazás címén indított sajtóperét Sir James Dyson brit milliárdos nagyvállalkozó.

Az úttörő, gyakran forradalmian újszerű technológiai találmányairól ismert 76 éves gyáros és nagybefektető a baloldali irányultságú tömeglap egyik tavaly januári cikke miatt nyújtott be keresetet az újságot gondozó Mirror Group Newspapers (MGN) ellen. A cikk alig burkoltan képmutatással vádolta Dysont, olyan “porszívómágnásnak” nevezve a nagyiparost, aki a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazás előtt a kilépésért kampányolt, azzal érvelve, hogy uniós tagság feladása, a Brexit gazdasági lehetőségeket teremt a brit ipar számára,

“majd fogta magát és Szingapúrba helyezte át cége globális központját”.

A 2016 júniusában tartott referendumon a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe, és Nagy-Britannia 2020-ban kilépett az Európai Unióból.

Dyson a népszavazás kampányában a Brexit-tábor egyik zászlóvivője volt. A Mirror cikkének szerzője, Brian Reade képletes idézettel élve úgy jellemezte Dyson magatartását, mintha a nagyvállalkozó azt mondta volna, hogy “gyerekek, mondjátok csak a magatokét, aztán ha elfuseráltátok az országot és emiatt valaki panaszkodik, mondjátok neki, hogy hát így járt”.
Dyson jogi képviselői az eljáró londoni bíróság elé terjesztett keresetükben azzal érveltek, hogy a Daily Mirror “maró, vitriolos cikke” alkalmas volt a gyáros lejáratására emberi és üzleti szempontból egyaránt.

Az ügyvédek hangsúlyozták azt is, hogy a vállalati központ szingapúri átköltöztetésének semmi köze nem volt a Brexithez.

A bírói tanács vezetője ugyanakkor pénteki végzésében megállapította, hogy a cikkhez hasonló tárcák íróinak jogukban áll véleményük nyilvános ismertetése. A határozat szerint a felperes nem tudta bizonyítani azt sem, hogy a cikk pénzügyi veszteséget okozott volna vállalkozásának. Mindezek alapján a bíróság elvetette a Dyson-csoport keresetét.

Kapcsolódó cikkek