fotó: pixabay.com

Hatvan éve tudjuk, mi a Valóság

Hatvan éve tudjuk, mi a Valóság

Konferenciával ünnepelik Budapesten, hogy a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Valóság című folyóiratát éppen 60 esztendeje alapították.

A tanácskozást támogató Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Vashegyi György hangsúlyozta, a tudományos ismeretek terjesztése és a kultúra népszerűsítése a tudás, valamint az értékátadás egyik legfontosabb módja. Mindebben kiemelkedő szerepet játszik az egyik legrégebbi magyar civilszervezet, a TIT és hat évtizede indult folyóirata, a Valóság.

“A TIT három ismeretterjesztő folyóiratának célja mindenki előtt kitárni a tudomány kapuját”

– mondta Hámori József, a TIT elnöke.

Felidézte, a TIT elődje az 1841-ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társaság volt, amelynek közlönye 1869-ben indult el, ennek örököse a Természet Világa című ismeretterjesztő lap. Általános természettudományos témákkal foglalkozik az Élet és Tudomány folyóirat, míg az először 1958. decemberében megjelent Valóság a társadalomtudományi ismeretterjesztés eszköze lett.

“A technikai újításokat az újabb generációk készen öröklik, de az erkölcsöt mindig újra és újra kell tanítani”

– mondta Vizi E. Szilveszter, a TIT tiszteletbeli elnöke, aki előadását Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész, a Valóság korábbi főszerkesztője emlékének ajánlotta.

forrás: valosagonline.hu

Az akadémikus szerint

az elmúlt kétezer évben a tudomány és a technika exponenciálisan fejlődött, miközben az erkölcs legjobb esetben is csak lineárisan.

Hozzáfűzte, a tudományos igazság elemeinek megismerése erkölcsre tanít. Ebben a szellemben tanított a maga területén Tőkéczki László is, aki szerte a Kárpát-medencében a magyar történelem korrekt ismeretének fontosságát hirdette.

A konferencián előadást tartott délelőtt Szakály Sándor történész, a TIT alelnöke és Kucsera Tamás Gergely is, a Valóság jelenlegi főszerkesztője és az MMA főtitkára. A folyóirat történetét a kezdetektől napjainkig Pelle János és Kapronczay Károly foglalta össze, majd kerekasztal-beszélgetést rendeztek a tudományos ismeretterjesztő lapok jelenéről és jövőjéről Gózon Ákos, az Élet és Tudomány, valamint a Természet Világa főszerkesztője, Lőrincz Henrik, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kollégiumi tagja, és Kucsera Tamás Gergely részvételével. Az MMA Irodaházában rendezett tanácskozás zárásaként a Valóság megújult internetes oldalát mutatják be.

Kapcsolódó cikkek