Újabb érv a cigaretta ellen

Újabb érv a cigaretta ellen

Terhesség dohányzási tilalomKapcsolatot talált egy belga tanulmány a nyilvános zárt terekben elrendelt dohányzási tilalom és a koraszülések számának csökkenése között.

Jól ismert tény, hogy a terhesség alatti dohányzás befolyásolhatja az anyaméhben fejlődő magzat növekedését, megrövidítheti a terhesség idejét, sőt a passzív dohányzás is hatással van a születésre, arról azonban mindeddig keveset tudtunk, hogy milyen hatása lehet a dohányzás betiltásának a koraszülési arányra.

A belga Hasselt Egyetemen dolgozó Tim Nawrot és kutatócsoportja a 37. hét előtti koraszülések arányának alakulását vizsgálta 2002 és 2011 között, a dohányzást tiltó törvények bevezetése előtt és után.

Belgiumban három fázisban lépett életbe a dohányzási tilalom: 2006 januárjában a nyilvános helyeken és a munkahelyeken, 2007 januárjában az éttermekben, 2010 januárjában pedig ételt is felszolgáló bárokban vezették be.

Az egymást követő tiltások bevezetése után egyértelműen megfigyelhető volt a koraszülések kockázatának csökkenése, írták a kutatók a British Medical Journal című szaklapban pénteken megjelent tanulmányban, amelyben az eredmény alátámasztja azt a feltevést, hogy a dohányzási tilalmaknak már a korai életre is kedvező hatásuk van.

A belga csoport több mint 606 ezer, nem ikerként született csecsemő adatait dolgozta fel, akik a terhesség 24. és a 44. hete között jöttek világra Flandriában.

Megállapították, hogy 2007 januárja után 3,13 százalékos csökkenés jelentkezett a koraszülések kockázata tekintetében, 2010 januárja után pedig további 2,65 százalékos visszaesést mutattak ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a dohányzás évente világszerte hatmillió ember haláláért tehető felelőssé, beleértve hatszázezer passzív dohányost. A jelenlegi tendenciák folytatódásával 2030-ra már évi 8 millió halálos áldozatot követelhet a dohányzás.

Egy januárban publikált brit tanulmány megállapította, hogy a dohányzási tilalmak életbe léptetése óta drasztikusan csökkent az asztmarohamok miatt kórházba kerülő gyerekek száma.