egy atom

Hózer Zoltán: előtérbe kerülhetnek a kisebb teljesítményű atomreaktorok

Hózer Zoltán: előtérbe kerülhetnek a kisebb teljesítményű atomreaktorok

Előtérbe kerülhet a kisebb, néhány tíz vagy száz megawattos teljesítményű atomreaktorok építése olyan területeken, ahol nincs szükség a hagyományos atomerőművek nagy teljesítményére. Erről beszélt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpontjának fizikusa pénteken az M1 aktuális csatornán.
Hózer Zoltán közöltel ennek “előfutára” lehet a Lomonoszov Akadémikus nevű orosz úszó atomerőmű.

Ismertetése szerint egyre gyakrabban felmerül a kisebb teljesítményű, úgynevezett moduláris atomreaktorok építésének igénye arra válaszul, hogy az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt az atomerőművek teljesítménye.

A műsorban elhangzott, majdnem húszéves tervezés és kivitelezés után hamarosan megkezdik a Lomonoszov Akadémikus elnevezésű úszó atomerőmű elvontatását Murmanszkból – a sarkkör mentén vezető északi hajózási útvonalon – az orosz Távol-Keletre, ahol még az idén beüzemelik. Az úszó atomerőművet a szibériai Csukotka térség áram- és távhőellátásának biztosítása érdekében építették meg.

A technológiai megoldásról Hózer Zoltán azt mondta, a világban mintegy kétszáz atomreaktor található vízi létesítményeken.

“A kétszer 30 megawatt teljesítményű úszó atomreaktor nem a nyílt vízen, hanem egy zárt öbölben lehorgonyozva, kiépített kikötőben üzemel majd”

– ismertette.

Kapcsolódó cikkek