Hat hónap múlva gyógyítják majd a hepatitist?

Hat hónap múlva gyógyítják majd a hepatitist?

Fél év haladékot kért az egyiptomi hadsereg a hepatitis C fertőzést gyógyító csodaműszerének üzembe helyezése előtt. Ezt írta vasárnap az al-Ahrám című egyiptomi napilap.

Az egyiptomi fegyveres erők februárban léptek a nyilvánosság elé a hadsereg mérnöki részlegén kifejlesztett új géppel, amely állítólag vérvétel nélkül pillanatok alatt, közel 100 százalékos hatékonysággal kimutatja, és sőt gyógyítja is a krónikus májgyulladást okozó fertőzést. Ezzel egy időben bejelentették, hogy sikeresen teszteltek egy másik műszert is, amely egyebek mellett az AIDS betegséget kiváltó HIV-vírust is kiszűri, és gyógyítja. Ez utóbbi szerkezetről azonban nem esett szó azon a szombati sajtótájékoztatón, amelyen a fegyveres erők egészségügyi igazgatója, Gamál es-Serfi egy kairói katonai kórházban közölte, hogy a Teljes gyógyítás elnevezésű műszer bevetését “a tudományos fedhetetlenség érdekében” további hat hónappal elhalasztják. Az “elképesztőnek és csodálatosnak leírt” szerkezet fejlesztése mögött álló bizottság egyik tagja, Madíha Hattáb elmondta, hogy a teljes gyógyítást számos páciensen tesztelték, akiknek gyógyulását most egy féléves megfigyelési időszak követi. A hadsereg eredetileg az iszlamista Mohamed Murszi elnök tavaly nyári megbuktatásának első évfordulójára, június 30-ára tervezte a műszer hivatalos üzembe helyezését, a Szuezi-csatorna menti Iszmáílíja város katonai kórházban.

A februárban bemutatott találmányt, amelyről eddig semmilyen elismert tudományos szaklapban nem publikáltak szakcikket, a szakértők és a közvélemény is komolytalannak minősítette. Az akkori államfő tudományos tanácsadója pedig egyenesen sokkolónak minősítette a hadsereg bejelentését. A projekt felelősei és a hadsereghez közel álló sajtó a nemzetközi kritikát egy Egyiptom-ellenes összeesküvés részének nevezte. Egyiptomban a hepatitis C megbetegedések aránya a világon az egyik legmagasabb. Az országos átlag 10 százalékos, Felső-Egyiptom egyes régióiban a lakosság 20 százaléka szenved a fertőzéstől. Megfigyelők szerint az észak-afrikai ország előző elnökei is rendszeresen jelentettek be korszakalkotó felfedezéseket, amelyek azonban később kudarcnak bizonyultak.