fotó: pixabay.com

Magyar kutatócsoport adhat reményt a rákos betegeknek

Magyar kutatócsoport adhat reményt a rákos betegeknek

Markó-Varga György klinikai kutató professzor Semmelweis Egyetemen vezetett klinikai kísérleti programjának keretében 50 százalékban hatásos kezeléseket értek el eredetileg végstádiumban szenvedő rákbetegeknél. Erről írt a Növekedés.hu pénteken.

A honlapon olvasható interjúban a svéd Lund Egyetem világszerte elismert szenior klinikai kutató professzora elmondta: már fél évtizede foglalkoznak a nagy kihívást jelentő malignus melanoma (rosszindulatú melanóma) tumorbiológiai folyamatainak megértésével, újabb gyógyszeres támadáspontok lehetséges azonosításával.

“Gyakori az előrehaladott betegség, amelyre a végső stádiumban alig van kezelési lehetőség”

– magyarázta.

Kifejtette, a rák kiegészítő kezeléseként alkalmazzák az úgynevezett hipertermiát a konvencionális kezelés mellett vagy után. Az eljárás sokat fejlődött az utóbbi évtizedekben, új gépeket, berendezéseket fejlesztettek ki, és különösen a Távol-Keleten, Dél-Európában, németajkú országokban, valamint Kanadában terjedt el a terápia alkalmazása.

A kutató közölte, a budapesti Semmelweis Egyetem három éve vezeti a klinikai kísérleti programot, amelynek keretében eddig 140 beteg kapott kezelést.

“Csaknem 50 százalékban hatásos kezelésről van szó olyan esetekben, ahol a remény eddig csekély volt”

– mondta, majd hozzátette, hogy
a betegek csaknem fele reagált jól a kezelésekre, elkezdett zsugorodni a tumor a kezelés hatására, számos esetben tünetmentesség alakult ki, és vannak olyanok, akik újra teljes életet tudnak élni.

Markó-Varga György megjegyezte: a kezeltek valamennyien olyan végstádiumban lévő rákbetegek, akikről az orvosok már lemondtak, legfeljebb 6 hónapot adtak nekik.

A világban több országban bevezették már ezt a kezelést, és az egészségbiztosítások is fedezik.

Elmondta, az eljárás elsősorban az úgynevezett szolid (körülírt) tumorok esetében, de hematológiai betegségekben is működik, ezen belül is leginkább a hasnyálmirigy-, tüdő- vagy mellrák kezelésére alkalmazzák. Jelenleg az agytumor gyógyításán dolgoznak – fűzte hozzá.

A Magyarországon is működő kísérleti programban a daganatok kezelését rádiófrekvenciás sugárzással végzik. Olyan rákbetegek jelentkezhetnek a kezelésre, akik palliatív ellátásra szorulnak, vagyis gyakorlatilag már végstádiumban vannak.

“Ez azt jelenti, hogy a daganat elterjedt a testben, nem használt semmilyen terápia, és az orvosok legfeljebb három-hat hónapot jósolnak a betegnek”

– közölte.

A kutató arról is beszélt, hogy a kezelés hat-nyolc hétig tart, és hetente általában háromszor kell befeküdni egy-egy órára. Egyáltalán nem fájdalmas, és a kezelést a rákbetegek ingyenesen kapták. Markó-Varga György azt is közölte, hogy sikerült 10 új proteint felfedezniük, amelyeket emberi szervezetben még soha nem azonosítottak. A kutatócsoport több mint száz magyar, illetve svéd tumoros betegnél diagnosztizálta ezeket a proteineket, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a rosszindulatú melanóma esetében, ami a daganat növekedésének korlátozását jelenti – mondta.

Kapcsolódó cikkek