földgömbön Európa térképe, forrás: pixabay.com

Négy érmet szerzett Magyarország csapata a Földrajzi Olimpián

Négy érmet szerzett Magyarország csapata a Földrajzi Olimpián

Két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett Magyarország csapata a Földrajzi Olimpián (International Geography Olympiad), ami minden idők legjobb magyar szereplése. Ezt közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vasárnap az MTI-vel.
A 16-19 éves diákok versenyét augusztus 8. és 13. között rendezték meg az indonéziai Bandungban.

A közlemény szerint aranyérmet az összesítésben a 7. helyet elérő Bérczy Barna, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának tanulója, és a 8. helyen záró Kurenkov Efim, a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium diákja kapott. Lontay Olivér, a Milestone Institute hallgatójának teljesítményét ezüst-, Hajdu Márton, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium diákjáét bronzéremmel jutalmazták.

A Nemzetközi Földrajzi Unió védnöksége alatt immár 19. alkalommal rendezett, angol nyelvű versenyre 52 ország 200 tanulója nevezett, közülük 90-et díjaztak éremmel, 15-öt arannyal.

A PTE kitért rá, a magyar csapat 2006 óta 14-szer vett részt a Földrajzi Olimpián, a versenyzők kiválasztását és felkészítését, évek óta a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának munkatársai, doktoranduszai irányítják. A Földrajzi és Földtudományi Intézet, valamint a Modern Geográfus Alapítvány szervezi a HunGeoContest versenyt, amelynek első négy helyezettje utazhatott az idei olimpiára. Hozzátették, a válogatóverseny igazgatója, egyben a magyar csapat vezetője Trócsányi András, az intézet tanszékvezető egyetemi docense, a PTE Természettudományi Karának dékánja volt, munkáját kísérőtanárként Máté Éva adjunktus támogatta.

Az új versenyszezon októberben kezdődik, a kiírás ezen az oldalon lesz elérhető, 2024-ben Dublin várja a legjobb geográfusokat – olvasható az egyetem közleményében.

Kapcsolódó cikkek