Közel száz kutatócsoportot támogatnak

Közel száz kutatócsoportot támogatnak

Kilencvenöt kutatócsoport kezdheti meg ötéves működését 2022. július 1-jétől az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága támogatásával.

A támogatott kutatócsoportok létrehozására irányuló program elősegíti a kutatói és oktatói utánpótlás biztosítását, továbbá erősíti az ELKH-hoz tartozó kutatóhelyek és a felsőoktatási intézmények közötti együttműködést.

“A kutatócsoportok évente összesen 3,173 milliárd forintos támogatást kapnak”

– közölte az ELKH kedden. Az ELKH Titkárság és a Támogatott Kutatócsoportok Irodája (TKI) 2021. július 15-én hirdette meg a 2022. július 1. és 2027. június 30. közötti támogatási időszakra szóló pályázati programját a kutatóhálózaton kívüli, egyetemi, közintézményi, közgyűjteményi kutatások erősítése, a tudományos műhelyek kialakításának támogatása, a kutatói és oktatói utánpótlás, valamint az innovatív és a közvetlen társadalmi hasznot hozó kutatások elősegítése céljából – idézi fel a közlemény.

A pályázatot azért írták ki, mert 2022. június 30-án lejárt az öt évvel ezelőtt támogatást nyert 81 kutatócsoport pályázati időszaka.

“Az alapkutatási kiválósági szempontokat szem előtt tartó projektek támogatásán túl kiemelt célunk az ELKH profiljából hiányzó vagy azt kiegészítő, nemzetközi viszonylatban is újnak számító vagy a magyar tudományos életben újdonságot jelentő témák kutatásának elősegítése bármely tudományterületen, elsősorban a felfedező kutatások és azok eredményeinek hasznosítása területén”

– foglalta össze a közleményben Maróth Miklós, az ELKH elnöke.

“A program révén elősegítjük a kutatói és oktatói utánpótlás biztosítását, előnyben részesítve a fiatal kutatói utánpótlás-nevelést, egyben erősítjük az ELKH-hoz tartozó kutatóhelyek és a felsőoktatási intézmények közötti együttműködést”

– tette hozzá Maróth Miklós.

Az ELKH Titkárság és a TKI felhívására összesen 140 érvényes pályázat érkezett: 45 a matematikai és természettudományok, 62 az élettudományok, 33 pedig a bölcsészet- és társadalomtudományok területéről.

A kiírás szerint 25 és 65 millió forint közötti éves támogatási összegre lehetett költségigényt benyújtani. A pályázók összesen mintegy 7,678 milliárd forintos támogatásra nyújtottak be igényt, az ötéves támogatási keret évente 3,173 milliárd forint. Az érvényes pályázatok tudományterület szerinti szakmai bírálata és értékelése külső, független anonim szakértők bevonásával történt. A pályázatokat az anonim bírálatok figyelembevételével az ELKH Titkárság Tudományos Tanácsának tudományterületileg illetékes szakterületi kollégiumi tagjai, valamint az ELKH Titkárság Elnöksége is véleményezte. A támogatandó pályázatokról az e folyamat eredményeként előterjesztett javaslat alapján az Irányító Testület döntött április 26-ai ülésén.

Az Irányító Testület egyetértett abban, hogy a támogatott kutatócsoporti programban lehetőség szerint minél több eredményesnek ígérkező kutatócsoport kapjon támogatást.

Ennek érdekében a pályázatban igényelt költségvetés csökkentésére tett javaslatot szintén elfogadták. Ily módon a támogatott kutatócsoportok létesítésére szóló kiírásra beérkezett 140 érvényes pályázat közül – a kiírásban meghirdetett tervezett 70-80 kutatócsoport helyett – 95 kutatócsoport kapott támogatást. A 2022. július 1. – 2027. június 30. közötti időszakban támogatott kutatócsoportok listája ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó cikkek